Nu Nederland deze dagen bol staat van veiligheidsmaatregelen in verband met de NSS-top in Den Haag en ook alle betrokken hotels waar de wereldleiders overnachten voor 200 procent gescreend zijn (niets wordt aan het toeval overgelaten…), schiet mij een voorval te binnen dat zich in 1977 afspeelde in Amsterdam. Ik was een van de managers van het toenmalige Amsterdam Crest Hotel en in de nabij gelegen RAI werd dat weekend een vergadering van de Socialistische Internationale (SI) gehouden. Het was de tijd dat Den Uyl in Nederland premier was. Veel leiders van socialistische partijen in vooral Europese landen namen deel aan deze top en sliepen in ons hotel. Hoofdgast was Willy Brandt, voorzitter van de SI en ex-bondskanselier van West-Duitsland. Dit land werd in die tijd geteisterd door aanslagen van de Rote Armee Fraktion (RAF) en Willy Brandt stond bovenaan hun lijst om vermoord te worden. Dus overal waar hij ging werden scherpe veiligheidsmaatregelen genomen. Op vrijdag voorafgaand aan de top kwamen veiligheidsmensen het hotel inspecteren en kijken waar Brandt en zijn echtgenote Ruth zouden slapen. Wij hadden voor hen een suite op de hoogste etage gereserveerd en aan weerszijden was een studio voor de veiligheidsmensen, een prima arrangement toch?
Alles werd in orde bevonden en niets hoefde veranderd te worden. Zo wachtte ik dus zaterdagavond (ik had weekenddienst) op de aankomst van het echtpaar Brandt en de andere hoge gasten die door Den Uyl werden vergast op een diner in het Catshuis in Den Haag. Op een gegeven moment werd ik ingeseind dat mevrouw Ruth Brand het diner voortijdig verlaten had en onderweg was naar ons hotel. En ja hoor, daar was mevrouw Brandt, omringd door veiligheidsmensen. Ik begroette haar en bracht haar naar de lift die het gezelschap naar de 15e etage zou brengen. Ik ging weer verder met mijn werk maar werd al heel snel opgepiept omdat er een groot probleem was. Wat bleek? Willy en Ruth Brandt sliepen al lange tijd niet meer samen in één bed (ze zijn later ook gescheiden) en dus was mevrouw Brandt heel boos over het arrangement in die suite. Wij wisten dit absoluut niet, maar ook de veiligheidsmensen hadden niets gezegd, heel vreemd allemaal. We hebben toen mevrouw Brandt één van de twee studio’s gegeven aan weerszijden van de suite en toen Willy Brandt later die avond zelf arriveerde heeft hij (denk ik) niets geweten van het ‘probleem’ en heerlijk alleen geslapen in zijn suite. Ik heb nooit begrepen waarom bij de inspectie op vrijdag er niets gezegd is over het ‘foute’ arrangement.
Peter van der Veen,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).