Omdat ik als peuter regelmatig uit bed viel, schoven mijn ouders een stoel voor mijn bed. Maar ja, tegels zijn glad en een stoel is dan geen partij voor een onstuimig dromende peuter. Dus viel ik toch uit bed. Van één keer herinner ik mij bij de landing een geluid dat het midden hield tussen psjtrrrfllpppp en psjtrrflcshjpp. Toen ik ’s morgens wakker werd, lag ik onder mijn bed en tussen mij en de weggeschoven stoel lag een kakkerlak. Hij was geplet. Hij lag op zijn buik.
Onlangs zag ik weer een dode kakkerlak. Niets bijzonders. Bijzonder was dat ik bewust registreerde dat hij op zijn rug lag en het tot mij doordrong dat alle dode kakkerlakken die ik na die ene val uit bed heb gezien en die niet omgekomen waren door uit bed gevallen peuters of schoenzolen, op hun rug lagen.
Dat bracht mij op de vraag: komt een kakkerlak door het doodgaan op zijn rug te liggen, of ligt hij, door welke oorzaak dan ook, op zijn rug en gaat hij daardoor dood? Lijkt een kakkerlak dus op een schaap of een schildpad, twee wezens bij wie het op de rug liggen niet het gevolg van hun dood is, maar de oorzaak?
Als hij door het doodgaan op zijn rug komt te liggen, hoe komt dat dan? Wat heeft het beest gedaan dat hij op zijn rug is terechtgekomen? Wellicht hoort het bij de doodsstrijd van een kakkerlak dat hij bij naderend einde ongecoördineerd een aantal keren opvliegt en weer neervalt. Maar de vraag blijft hoe het komt dat hij dan de laatste keer op zijn rug terechtkomt.
Ik hoor het graag.

Hans van Hulst, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).