Met nog een slaapdronken kop liep ik op zaterdagochtend naar de brievenbus om m’n krant te halen. Maar ik moest toen tot twee keer toe m’n ogen uitwrijven bij het lezen van een stuk ‘FZOG tot november 2e klas’.
Daarna was ik klaarwakker; hoe durfden ze dit aan te kondigen? Ik hoorde het al in mijn gedachten: ,,Dierbare broeders en zusters van FZOG, jullie overheid heeft aan jullie gedacht zoals altijd. Jullie krijgen nog een paar maanden de tijd om echt ziek te worden voor een ziekenhuisopname met stel je voor nog altijd tweede klas. Dus, zorg dat je er bij komt. Nu ziek worden, na november wellicht niet meer, dan gelden ook voor jullie de normale SVB-regelingen. Jullie mogen de overheid echt wel dankbaar zijn; ja, jullie gepensioneerden van FZOG liggen ons na aan het hart.”
De hooghartige mededeling, vastgelegd in een akkoord tussen minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening en de verschillende vakbonden vergalde mijn hele zaterdagochtend. Ik had geen trek meer in juice en ontbijt. En ik dacht: ,,Hebben wij, FZOG-gepensioneerden, daarvoor decennia lang premies betaald, om zo afgescheept te worden met een zoethoudertje?”. Had er gestaan ‘FZOG -gepensioneerden blijven ook na juli 2013 tweede klas verzekerd’, ja, dan zou ik fluitend naar mijn vrouw gelopen zijn met de woorden: ,,Schat, we hoeven nu niet stante pede ziek te worden, want rechten zijn ook eigendommen en daar mogen ze niet aankomen!”
Ik geloof dat ik door irritatie, depressie en moeheid maandag maar de dokter ga opzoeken, wellicht vindt hij iets bijzonders, dat voor november aanstaande verholpen kan worden. Ik hoop dat alle FZOG-gepensioneerden het niet hierbij laten zitten.
Waar blijven de toezeggingen dat er gewacht wordt met het veranderen van het klassesysteem tot en met het nieuwe ziekenhuis klaar is? Want dan vervalt het systeem, of misschien soms niet? Wie moet je nog geloven?
Ten slotte, we hebben het goed gelezen: akkoord tussen minister en vakbonden. Vakbonden! Springen deze vakbonden alleen maar in de bres voor de actieve ambtenaren? Worden wij, gepensioneerden, door de vakbonden genegeerd? En dit, terwijl wij het zijn, die mede de basis legden voor een veilige toekomst van de actieve ambtenaren.
Ds. Jan Jonkman, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).