In de periode vlak voorafgaand aan indienen en de publicatie van het artikel in deze krant over Emotionele Intelligentie (EI) zijn er enkele interessante ontwikkelingen geweest die ik u niet wil onthouden. ‘Educación emocional’, is onlangs zo populair geworden onder opvoeders in Argentinië, dat er een debat is geweest om het officieel te integreren in het nationale schoolcurriculum. Dit debat heeft ertoe geleid dat EI in Argentinië verplicht onderdeel geworden is van het curriculum. De provincie San Juan is naar verwachting de eerste Argentijnse provincie die het emotionele onderwijsconcept zal integreren in haar schoolprogramma's. 
Verder heb ik met de Robbins Madanes Training (RMT) gecorrespondeerd over de betekenis van EI bij hun opleiding. Ik ontving per e-mail het volgende antwoord: ,,Emotionele intelligentie is erg belangrijk voor ons hier bij RMT. Dit blijkt in onze films. Een groot deel van onze opleiding is gewijd aan het helpen bij het verbeteren van de persoonlijke emotionele intelligentie evenals anderen begeleiden over hoe ze hun emotionele intelligentie kunnen verbeteren. De meeste mensen realiseren zich niet de mate waarin hun behoeften verschillend zijn van de behoeften van andere mensen. Door in staat te zijn om de behoeften van anderen beter te begrijpen en te identificeren zal onze emotionele intelligentie sterk verbeteren. Strategische Interventie Training is een ‘relationship based’-benadering voor coaching. Wanneer een coach werkt aan een relatie, is hij bezig met de dynamiek van het helpen van anderen met het creëren, staande houden en ervaren van positieve emoties.”
Ten slotte heb ik nog enkele discussies met vrienden gehad over de vraag of ‘empathie’ wel aan te leren is. De meningen hierover waren verdeeld. Inmiddels heb ik een YouTube-filmpje gevonden van Richard J. Davidson, waarin in een eenvoudig wetenschappelijk experiment wordt aangetoond dat kleuters dit al kunnen aanleren. De dalai lama is ook betrokken bij het onderzoek van Davidson.

Henk Wolthuis,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).