Op woensdag 5 juni namen familie, vrienden en kennissen van Wop Sijtsma voor de laatste keer afscheid van deze bijzondere kunstenaar.
Wie was Wop Sijtsma? Wop Sijtsma is geboren in 1939 in Amsterdam.
Al in zijn vroege kinderjaren had hij een uitgesproken passie voor tekenen, wat verder werd gestimuleerd door zijn ouders. Hij kreeg privélessen van bekende tekenaars in Amsterdam en ging later ook naar de kunstnijverheidschool. Toen hij trouwde met zijn Surinaams-Curaçaose Rita, verhuisden ze samen in 1965 naar Curaçao waar hij in de eerste instantie kwam te werken als grafisch ontwerper bij Dovale Enerprices. Daarna ging hij tekenonderwijs geven op middelbare scholen en de vroegere secretaresseopleiding en creatieve bezigheidstherapie op de dr. David Capriles Kliniek.
Ik kende Wop voordat ik in 1996 met Gallery Alma Blou begon vanwege mijn man, die een bewonderaar was van de grafische tekenaar Sijtsma. Samen hadden ze les gegeven op de Akademia di Arte Kòrsou en ook enkele prachtige kerstkaarten in zeefdruk uitgegeven. Met een paar lijnen wist Wop emoties uit te beelden in zijn menselijke figuren. Wop was een genieter van het leven. Hij genoot van Curaçao, maar ook van Suriname. Van de muziek, karnaval, de expressieve bewegingen van de Caribische mens. Tegelijkertijd kon hij als het ware mensen ook laten vertillen in hun omgeving.
Zijn illustratieve talent gebruikte hij voor het ontwerpen van menig kerstkaarten voor de Antilliaanse Jeugdfonds. Maar ook heeft hij talloze jeugdboeken geïllustreerd. Op deze manier heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd voor het Curaçaose kind.
Behalve tekenaar en illustrator was Wop ook een gepassioneerde kunstenaar. In zijn schilderijen verwerkte hij op een subtiele manier zijn liefde voor het grafische. Met enkele lijnen zette hij zijn onderwerp op het doek, om daarna met een subliem gevoel voor kleur en compositie de schilderij met verschillende kleurschakeringen laag op laag op te bouwen. Soms waren deze schilderijen verstilde landschappen, maar ook de uitbundigheid van de carnavalssfeer was hem niet vreemd of het contemplatieve van de oudere die een heel leven achter de rug had. Zijn geliefde onderwerp was wel de moeder met het kind.
Wop was een familiemens. Zijn vrouw, kinderen en later kleinkinderen waren zijn alles.
Als kunstenaar was hij een observator die kon genieten van de gewone mensen om hem heen, of het nou de dominospelende mannen onder de boom waren, de mooi opgedofte kerkgangers of de gepassioneerde danser. Kunst maken was zijn leven. Een aantal jaren geleden kreeg hij hartproblemen, gevolgd door gordelroos. Vooral dit laatste verzwakte hem enorm, waardoor zelfs het schilderen nog moeilijk ging.
Wij zullen hem missen, zijn persoonlijkheid, zijn blijdschap om weer een schilderij dat af was, zijn passie voor het leven.
Wop, rust zacht.
Lusette en Herman Verboom, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.