Ik lees uit de toerismestatistieken van 2013, verkregen van de internetpagina van de Curaçao Tourist Board, dat er over de maand februari 36.785 zogenaamde stay-over toeristen op het eiland zijn aangekomen. Dit houdt in bestedingen aan taxi’s, overnachtingen in hotels of appartementen, restaurantbezoeken, autohuur, winkelaankopen, aan de baaien, enzovoorts. 
Per jaar kan dit naar zo’n ongeveer 441.000 worden geëxtrapoleerd. Een stevig aantal. Historisch hoog. Maar wat zien wij in de werkelijkheid? Restaurant Il Forno (Gomezplein) is recentelijk dicht, Punda klaagt steen en been over de bijzonder lage circulatie met name in de middag- en avonduren nagenoeg een zogenaamde ghost town, waar er recentelijk zelfs een overval werd gepleegd.
De gasten die de parkeerplaatsen van de hotels te Jan Thiel vullen zijn de in de omgeving wonende Nederlanders, die het zich kunnen veroorloven een tientje te betalen voor een Amstel Bright, Hyatt is al een aantal maanden weg, zelfs de Handelskade ligt er verstoken bij van de historisch hoge cijfers van het hedendaagse toerisme in de mooie uren van de dag.
De hoge toerismecijfers die CTB publiceert, vinden kennelijk hun weerslag niet in de economie van het eiland. Waar komen deze cijfers dan vandaan? Hoe hoog is hun realiteitsgehalte? Ik denk dat de lokale pers de verantwoordelijkheid heeft om zich in deze zaak te verdiepen ten einde het publiek van goede informatie te voorzien. Het is zeer positief als Curaçao inderdaad deze fantastische ontwikkeling doormaakt, maar zij moet ook zichtbaar zijn voor de bevolking. Dit is nu absoluut niet het geval. Graag dus, als u zich wilt ontfermen over deze zaak.
Bij voorbaat hartelijk bedankt.
Hitzig Bazur, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).