Het carnavalseizoen is geopend en de minister heeft zelf de route geïnspecteerd op veiligheid. Daarbij is vooral gekeken naar bouwvallen, waarbij de geluidstrillingen wel eens voor een probleem zouden kunnen zorgen. Vervolgens zie ik op televisie de openingsparade en op de eerste geluidswagen, waar achterop een enorme batterij luidsprekers staan opgesteld, zit een puber voor deze luidsprekers op een afstand binnen één meter. Elk jaar opnieuw waarschuwen de oorspecialisten voor gehoorschade die kan optreden gedurende het carnaval. Deze puber staat bloot aan een geluidsniveau van deze luidsprekers van om en nabij de 136 dB. Het lijstje van gehoorbeschadiging ziet er als volgt uit: maximale dagelijkse blootstelling aan geluid; bij 85 dB 8 uur, bij 91 dB 2 uur, bij 97 dB 30 minuten en bij 103 dB 7 minuten. Oordopjes geven een bescherming tussen de 15 en 30 dB. Met andere woorden: ook al had deze puber heel goede oordopjes in gehad, dan nog staat hij blootgesteld aan een niveau van 106 dB. Wat is nu de kans dat een bouwval instort door geluidstrillingen en wat is de kans op gehoorbeschadiging van allen die gedurende uren aan te veel geluid staan blootgesteld? Met andere woorden, wat is de hoogste prioriteit: voorkomen van gehoorschade en vervolgens kijken naar bouwval. Maar niet alleen naar bouwval en het grootste ‘probleem’ vergeten! Bouwval moet je controleren voor het nieuwe regenseizoen, aangezien de kans door schade als gevolg van regenval vele malen groter is dan door geluidstrillingen! Aandacht besteden aan totale veiligheid rond carnaval, vooral op geluid en vervolgens op alles rond veiligheid gedurende de verschillende optochten, zoals veilige voertuigen en geen druppel alcohol door bestuurders. Minimale afstand van de luidsprekers voor allen die daar achter lopen ten minste tien meter, plus aangemeten oordopjes voor deze groep! Ik pleit voor informatie vooraf en niet achteraf, oftewel vertel nu hoeveel gehoorproblemen er zijn geconstateerd vorig jaar. Doe dat idem voor vuurwerk! Elke dag herhalen net zoals de politieke partijen reclame maken elke dag op TeleNotisia en in de overige media.
Henk Pasman,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).