Persbureau Curaçao wijdde deze week een artikel aan de domeinnaamextensie van Sint Maarten, die .sx geworden is. Op Facebook kwamen er enkele reacties, onder andere van mensen die de gemaakte keuze betreuren omdat dit domein met seks (sex) geassocieerd zal worden.
Sx is een prima keuze om geld te verdienen voor Sint Maarten. Zie ook hoe Colombia het aangepakt heeft: http://www.bbc.co.uk/news/technology-11720728. In dit artikel staat onder andere dat het tien jaar duurde om het .co domein van de universiteit, die het beheerde, af te pakken en commercieel in te zetten. De Colombiaanse overheid krijgt 25 procent van de winst, mijns inziens te weinig, maar dat loopt al in de miljoenen dollars per jaar.
Uiteraard is het niet voor alle bedrijven lonend om een .sx domein te reserveren, want coca-cola.s(e)x is natuurlijk niet iets om trots op te zijn. Toch zullen al die bedrijven dat wel doen, om misbruik van hun naam te voorkomen. Natuurlijk heel vervelend als je coca-cola.sx niet registreert en iemand verzint een website met, laten we zeggen, alternatief gebruik van colaflesjes. Om dat te voorkomen, registreren de meeste grote merken elke extensie die er maar bestaat.
De Sint Maartense overheid kan dus rekenen op grote belangstelling van bedrijven die hun naam veilig willen stellen; en op grote belangstelling van cybersquatters (mensen die voor tonnen aan domeinnamen kopen in de hoop dat er een paar tussen zitten die grof geld opleveren); en van de seksindustrie, die in veel landen een legale industrie is en waar dus niks tegenin valt te brengen.
Sint Maarten heeft duidelijk gekozen de registratie uit te besteden; het feit dat er ‘Landrush’ en ‘Sunrise’ periodes zijn is al een teken van professionaliteit. In deze periodes worden merknaamhouders in de gelegenheid gesteld hun naam te registreren, doen ze dat niet binnen de gestelde tijd dan kan iedereen dat doen. Daarnaast worden de domeinnamen nu al in de voorverkoop aangeboden door grote domeinnaamverkopers zoals GoDaddy.com.
Wat je er ook van mag vinden op moreel gebied, Sint Maarten kan een goede slag slaan op de domeinnamenmarkt. Laten we hopen dat het verdiende geld ten goede komt aan een fonds dat IT in het onderwijs stimuleert. Curaçao heeft haar kans al gemist door .cw in plaats van .ce te kiezen als code; daarnaast zit de registratie opgesloten bij de UNA, die er archaïsche regels op na houdt waarvan de meeste juridisch niet eens houdbaar zijn en een vrij en commercieel gebruik van het .cw-domein in de weg staan.
Ace Suares, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).