Soms vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat mensen vandaag de dag nog steeds in sprookjes kunnen geloven en ons proberen wijs te maken dat het realiteit is.
Oplichters zijn daar goed in want die verkopen je lucht en jij accepteert het als realiteit en hapt erin met plezier totdat je erachter komt dat ze jou geplukt hebben en dat je het ook nog als plezierig hebt ervaren.
Op Curaçao schijnt het bijzonder makkelijk te zijn want met een fles goede whisky kom je ook heel ver. Je zult er versteld van staan wat mensen allemaal niet doen voor een fles drank of een paar dukaten, zoals goudzoeker Christiaan van Assendelft van Wijck (Chris voor ingewijden) onlangs nog over zijn advocaten op dit eiland verkondigde: ,,Die viltstiften daar schieten mekaar dood voor 100 euro.”
Komt deze sprookjesverkoper op Curaçao met een groots plan om een boulevard langs de zee aan te leggen van de Penstraat tot Marie Pompoen en als toetje nog twee eilandjes voor de kust met een plukje hotels erop.
Meneer gaat met ‘eigen middelen’ van al zijn 22 miljoen Nafjes erin stoppen, want het totale project moet 1,3 miljard gulden gaan kosten.
Waar de rest vandaan moet komen wordt angstvallig geheim gehouden want schijnbaar kan de andere belegger niet aan zijn geld komen omdat het elders in de USA vastzit.
Curaçao heeft ook geen geld om te investeren want het schijnt dat onze betalingsbalans met rasse schreden achteruit gaat omdat elke keer als onze bestuurders twee borsten zien, zij met hun creditcard in dat decolleté proberen te pinnen.
Meneer gaat te werk en overtreedt dagelijks elke wet die er bestaat, want het is toch een ritseleiland en je mag alles als je een beetje geld hebt en een voorraadje Chivas Regal whisky.
Iedereen buigt en kijkt de andere kant uit en laat meneer zijn gang gaan, regering, DROV, DOW, OM, Kadaster, Monumentenzorg, Bureau Economische Zaken, banken noem maar op. Niemand legt deze man een haar in de weg en meneer is de Koning van Villa Toscana tot St Tropez.
Iedereen gelooft hem en geeft links en rechts krediet. Later blijkt dat zijn specialisatie is niemand te betalen, aannemers niet, advocaten niet, werklui niet, geen horeca vergunning, Aqualectra niet noem maar op.
Don Juan heeft meer vrouwen, vriendinnetjes en bijslaapjes dan de sjeik van Bahrein die ook allemaal onderhoud moeten krijgen.
Dus als alle schuldeisers zich op een rijtje melden, waaronder twee opgelichte ex-compagnons in Nederland voor 900.000 euro en een andere van 20 miljoen euro is deze meneer zijn hele eigen vermogen op voorhand al kwijt en kan hij die eilandjes, zijn boulevard, bootjes, optrekjes, Mercedes S-series en zijn twee gloednieuwe Rolls Royces stoppen waar de zon niet schijnt.
Maar onze bestuurders geloven graag in sprookjes want ze leven in The Land of Oz dat Curaçao heet, waar alles mogelijk is en zolang de whisky blijft stromen en de pakken geld blijven komen geloven we iedereen, inclusief een veroordeelde gevangene met een dure naam die iedereen moet doen geloven dat het een heel belangrijk persoon is terwijl hij feitelijk slechts een sprookjesverteller is.
In Den Haag zouden ze tegen deze fantast zeggen ‘Opzouten!’ Net als onze vorige regering. Maar onze huidige Cirque de Soleil-regering staat zeer positief tegenover deze zich zelfverklaarde projectontwikkelaar.
En ik blijf lachen op deze klip want deze fantasten komen hier naartoe met de gedachten dat er een stel domme negertjes zitten die je met een paar spiegeltjes en kraaltjes kunt imponeren en je kan doen en laten wat je wilt.
Arthur Donker,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.