Als een burger van ‘Pais Kòrsou’ Curaçao heb ik overwogen om mijn observatie te geven over de schande die plaats heeft gevonden op 7 maart 2012 in de Staten. Zodra men kritiek heeft op onze regering wordt men direct geconfronteerd met brutale persoonlijke beschuldigingen. Hierdoor heb ik meerdere malen overwogen om mijn observatie te geven.
Ik ben opgegroeid op een Curaçao waarbij normen en waarden een belangrijke rol spelen in onze cultuur. We moeten samenwerken om een goede maatschappij te kunnen opbouwen. Voor jullie (onze huidige regeringsleden) moet het duidelijk zijn dat regeringsleden er zijn om de bevolking te dienen in zijn totaliteit en niet alleen degenen die het met jullie eens zijn.
Twee burgers van Akshon Dushi Kòrsou hebben het lef genomen om hun zorg te uiten bij de Staten op 7 maart 2012. Parlementsleden hebben hen een flink pak slaag gegeven. Brutale woorden kwamen achter elkaar aan zonder medelijden.
De twee burgers, A. van Hoop en D. Durgaram, waren vreemdelingen voor mij, maar ik kon me identificeren met hun zorg. 7 Maart 2012 is een dag van schande, deze zal in de geschiedenis van Curaçao geschreven moeten worden als een dag waarop kabinet Schotte gemanipuleerd heeft met de rechten van de burgers op Curaçao. Van de Staten hebben de twee burgers een ‘bon bini’ gekregen welke ze nooit meer zullen vergeten. Regeringsleden en het parlement van de Staten hebben alle ethiek en protocol doorbroken.
De twee burgers waren helemaal niet voorbereid voor het pak slaag dat hen te wachten stond. Een verschil tussen een burger en een regeringslid is dat het regeringslid is er om de burger te dienen. Een van de regeringsleden zei dat het in de Staten geen spel is. Wees voorbereid anders loop je bont en blauw weg. Meneer Helmin Wiels zei dat de Staten zijn huis is.
Simpelweg hebben de twee burgers gevraagd om de integriteit van regeringsleden van ‘Pais Kòrsou’ te onderzoeken. Als hun zorg niet van belang was zouden ze geen 4.062 handtekeningen hebben verzameld om een uitnodiging te krijgen. Misschien is die uitnodiging met voorbedachte rade geweest om duidelijk te maken dat bij de Staten geen integriteit telt maar het recht van de meerderheid.
Wiels heeft de twee burgers op zijn gemak uitgescholden op zijn brutale wijze zoals we van hem gewend zijn. Voor de heer Anthony Godett heb ik wel een kleine vraagje. Is de heer Godett oppositie of coalitie? Het is voor mij heel verwarrend. Een goed pak slaag hebben de twee burgers gekregen van de heer Godett. Deze regeringsleden kunnen de schade niet voorstellen die dit veroorzaakt heeft in de maatschappij van Curaçao. Op nationale grond en op internationale grond.
Ik ben van mening dat als ons ministers transparant zijn dat er geen enkel probleem zou zijn om een ‘screening’ te doorgaan, maar dit is niet het geval zo te zien.
Ik heb de hele dag bij het parlement gezeten. Voor mij is het een dag van duisternis in het parlement, wat het huis van de burger zou moeten zijn. Ik droom dat er op een dag een regeringslid van Curaçao de prestigieuze Nobelprijs zal winnen. Ik hoop niet dat het alleen bij een droom zal blijven.
Richeron Balentien, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).