Jarenlang is ondergetekende het onrechtvaardige promotie- en degradatiesysteem van het Curaçaose Voetbal bij het hoogste orgaan, de Federashon Futbòl Kòrsou (FKK), aan het bestrijden.
Het feit dat een kampioen, welke club het ook moge zijn en in welke klasse dan ook, niet wordt beloond door automatisch naar de nader gelegen hogere klasse te promoveren, typeert het egoïstisch denken aan zelfbehoud van de clubs in die hogere klasse.
In de laatste 20 jaar dat deze voetbalcompetitie wordt gehouden, is slechts zelden de regel van automatisch promoveren tot de eerste klasse gehanteerd. Ter verduidelijking. Voor het voetbalseizoen bepalen de clubs van de FFK en in die vergadering hebben de eerste klasseclubs het met hun stemmeerderheid het voor het zeggen, welke promotie/degradatie regel er zal worden toegepast.
Puur uit zelfbehoud hadden in het afgelopen seizoen van de FFK clubs als Undeba en Jong Columbia meegestemd om de 1e klasse te verminderen, zodat de laatste, in dit geval nummer 10 (Jong Columbia ) direct zou moeten degraderen en de nummer 9 tegen de nummer 1 (dus kampioen) van de 2e klasse twee  promotie/degradatiewedstrijden zou moeten spelen.
Zowel Jong Columbia als Undeba hadden niet gedacht zo laag te eindigen.
Over de gehele voetbalwereld wordt een systeem toegepast waaruit rechtvaardigheid blijkt, hetgeen de FIFA mede propageert.
Als kampioen van een klasse moet er een beloning zijn en dat is niets anders dan directe promotie.
De CVC De Zebra’s is in het afgelopen seizoen na 28 wedstrijden te hebben gespeeld in de 2e klasse als kampioen geëindigd. Meer dan honderd doelpunten voor en slechts een tiental doelpunten tegen. Deze nieuwkomer in het Curaçaose voetbal heeft in twee enerverende wedstrijden tegen Undeba met 2-1 verloren, waardoor zij niet de beloning behaalden die hen reeds toekwam, promotie.
Dit probleem heeft het Curaçaose voetbal geen goed gedaan. Net als dat er zo nooit vers bloed in de hoogste klasse van het Curaçaose voetbal komt.
Er zijn natuurlijk personen die het hiermee niet eens zullen zijn. Zowel Jong Columbia - vanwege het door hen ingediende protest - als CVC De Zebra’s - kampioen van de 2e klasse - spelen het volgende seizoen (2012/2013) in de 1e klasse . Hiermede komt de 1e klasse op 11 verenigingen.
Albert van Eijk, Curacao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).