Een terechte bezorgdheid voor wat betreft het ‘marktaandeel’ van toeristen uit Nederland dat volgens het artikel in het <I>Antilliaans Dagblad<I> terugloopt. Hoewel in hetzelfde artikel ook geschreven wordt dat er minder reden is zijn voor pessimisme als een en ander wat wordt genuanceerd. Procentueel is de groei over de jaren minder geworden, maar dit is verklaarbaar gezien de reële aantallen Nederlandse toeristen die Curaçao nog steeds bezoeken. Al jaren hebben vooral de experts in het toerisme zich afgevraagd of en wanneer de Nederlandse markt tot een verzadiging zou komen. Toen bijvoorbeeld in 1991 Curaçao het aantal van 60.000 toeristen per jaar ontving, gingen er al stemmen op dat dit wel het hoogste aantal Nederlandse toeristen vanuit deze markt zou zijn. De rek zou eruit zijn bij het bereiken van dit aantal. De realiteit blijkt gelukkig anders te zijn geweest en dit aantal is de afgelopen jaren ruimschoots verdubbeld. In percentages uitgedrukt waren toen de jaarlijkse groeicijfers astronomisch te noemen. Desalniettemin is de bezorgdheid over de stagnatie en een verdere groei van het Nederlandse marktaandeel terecht. Men moet immers niet alle eieren in één mand hebben, men had allang moeten diversifiëren en in de andere markten intensiever moeten presenteren en penetreren. Met de komst van Air Berlin met een directe vlucht vanuit Düsseldorf naar Curaçao krijgt het eiland gelukkig nu wel weer een reële kans om haar marktaandeel uit de andere Europese markten te vergroten. De beschikbaarheid van vliegtuigstoelen wordt hiermee vergroot, en hopelijk zullen deze vluchten vanuit Duitsland ook tegen redelijke tarieven worden uitgevoerd. Conditio sin qua non is wel en dat blijft zo, dat het veiligheidsimago van Curaçao als vakantiebestemming geen schade oploopt.

Willy Maal, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).