Volgens Radio Nederland Wereldomroep zijn de daders van de olievervuiling op onze stranden aan de zuidkust nog onbekend. Nou breekt m’n klomp zeg.
Laten we even logisch nadenken want dat schijnt hier nogal een probleem te zijn. We hebben een haven vol olie, dankzij onze 97-jarige raffinaderij die zich niet aan de contractuele verplichtingen voldoet qua lucht- of watervervuiling en we hebben twee keer per dag een stroming die van oost naar west onze klip voorbij gaat en onze haven leegzuigt en de troep meeneemt.
We hebben ook een noordoostpassaat waar we zo trots op zijn omdat het ons eilandje koel houdt zodat we niet allemaal net als Kaddafi gehuld in een laken moeten rondlopen om koel te blijven.
Voor degenen die zich afvragen waarom het de laatste dagen zo heet is, is het antwoord heel simpel, de wind is gedraaid, het komt nou uit het zuiden en dat is te zien aan de rook en de stank van onze roestbak wat we raffinaderij noemen. Maar hun spreekbuis zegt dat de stank niet van hun afkomstig is en heeft niet zo lang geleden de Milieudienst ingeschakeld om uit te zoeken wie de schuldige is van die dagelijkse vergassing.
Nou liggen onze stranden onder de olie en klagen de toeristen dat ze een stukje van hun Sea, Sand and Sun-vakantie missen en dat ze misselijk worden van die gaslucht die overal hangt. Maar nou komen we in actie, want nou gaan we een commissie in het leven roepen die gaat onderzoeken waar die olie nou vandaan komt en natuurlijk heeft de Isla ook hun hulp aangeboden om in hún laboratorium uit te zoeken of de olie nou uit hún raffinaderij of elders vandaan komt, misschien wel uit de achtertuin van Chávez wie weet.
Ik heb heel lang geleden in een hotel aan de zuidkust gewerkt en toen al hadden we twee keer per jaar dat probleem en al 35 jaar proberen ze te raden waar die olie vandaan komt. Moet je daar een rocket scientist voor zijn om dat te weten te komen of wil je gewoon mijn intelligentie beledigen?
Deze mensen zouden de uitweg in een plastic zak niet eens kunnen vinden en zij gaan mij nou een of ander verhaal ophangen, en ik weet nu al dat ze mij komen vertellen, dat de rotzooi níét uit de raffinaderij komt, daar durf ik geld op te zetten want hoe kan je het in je hoofd halen dat de raffinaderij schuldig is aan vervuiling, never. Ik blijf lachen op deze klip want ze denken dat ze met een stel idioten te maken hebben.
Arthur Donker,
Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).