Ik hoorde een paar dagen geleden ergens dat wij als nu levende mensen een zeer belangrijke plicht hebben, Namelijk: ‘to be good ancestors’. Dat deed me (weer) denken. Wij zijn er op den duur allemaal niet meer. Het is voor ons allen op een dag afgelopen op deze aarde. ‘So be it’. Maar we hebben kinderen, kleinkinderen en verder nog op weg zijnde nakomelingen. Ze dragen allemaal ons bloed, hebben straks te maken met de zelfde zorgen en vreugden als wij.
Maar we maken het ze wel erg moeilijk door ze een door de massa’s verkrachte wereld als erfenis achter te laten. Waar zijn we mee bezig? Wij maken de wereld kapot. Enkel om als individu er ‘het maximale aan materiële welvaart uit te halen’.
Denk aan je kinderen, kleinkinderen en verder. Die moeten het ook nog redden. Het was de Zonnekoning geloof ik, die de leuze ‘Apres Moi le Deluge’ (Na mij de zondvloed, red.) uitte. Wat een egoïst. Echter we leven, bijna zonder uitzondering, allemaal zo.
Alleen al op ons ooit nog zo schone en dushi Curaçao is het verschrikkelijk gesteld met ons vernietigend gedrag. De raffinaderij is een vervuiler van megaproporties. Ik kan wel huilen elke keer als ik zie wat daar uit die schoorstenen wordt gespuwd. Nog onbekend is wat deze vervuiler allemaal het water of de grond in dumpt.
Het asfaltmeer is een regelrechte natuurramp. Daar wordt nooit over gerept. Wat denkt u dat er gebeurt met het grondwater door de tonnen vloeibaar asfalt in dat meer? Een kankertje meer of minder bij die onnozele Curaçaoënaars. Who cares? Chávez zeker niet.
De water- en elektriciteitsfabriek die op het terrein te Koredor met een stuk of 20-25 grote generatoren (veel minder efficiënt dan de turbines) onze honger voor elektrische energie probeert te stelpen. Het is geen gezicht hoe daar deze grote generatoren op volle kracht de lucht staan te vervuilen. Het lijkt echt het einde van de wereld. Het allerergste vind ik dat we onze kinderen een ware hel achterlaten. Good Ancestors.
We moesten ons allemaal diep schamen. Laten we er wat aan doen. Accepteer niet domweg alles. Sta ergens voor en durf je te weren tegen onrecht en vervuiling. Op je sterfbed kun je dan tenminste nog voelen dat je wat hebt gedaan, dat je hebt gedurft. Protesteer of boycot zware vervuilers. Onze kinderen hebben daar recht op, dat wij hun erfgoed beschermen. Wij hebben simpelweg het recht niet om zo de boel te vernietigen. Deze wereld hebben we in bruikleen. Het is niet ons eigendom.
Robert Schnog,
Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).