Eerst presenteert het Kabinet Schotte pas na zes maanden een regeerprogramma met een onrealistische titel: Soeverein Curaçao. Het volk heeft in een democratisch referendum gekozen voor autonomie binnen het Koninkrijk. Nu wil onze ‘jeugdige Premier’ Gerrit Schotte de mogelijkheid voor onafhankelijkheid laten opnemen in het Statuut.
Onafhankelijkheid is een onvervreemdbaar recht van elk volk en als zondanig vastgelegd in internationale wetgeving. Het is echter een recht van het volk en niet van politieke partijen of overheden. Uit de gelding van het zelfbeschikkingsrecht volgt dat bij uittreden van een van de landen uit het Koninkrijk de overblijvende partners niet de vrijheid hebben hun medewerking aan de totstandkoming te onthouden. (mr. C Borman; het statuut voor het koninkrijk; Kluwer)
Opnemen van een recht dat je al hebt in het Statuut is dus onzin. Het Kabinet Schotte heeft er nu langzamerhand een gewoonte van gemaakt om luchtkastelen te bouwen; gas uit Trinidad na een mondelinge overeenkomst; verlaging van de prijs voor groente en fruit met 30 procent binnen drie maanden en verlaging van de prijs voor gasolie terwijl wereldwijd de prijzen stijgen; op bezoek bij de President van Venezuela voor eind februari na een vluchtige ontmoeting tijdens beëdiging van de President van Brazilië, etc.
Waar we in ieder geval wel voor moeten waken is dat deze regering die gegijzeld is door ‘moekelman’, Helmin Wiels, (hij dreigt immers illegale praktijken te onthullen als de regering valt door de schuld van coalitie partners), niet de onafhankelijkheid uitroept zonder het volk te raadplegen. De ‘onzintitel’ van het regeerprogramma heeft daar alle schijn naar.
Omayra V.E. Leeflang,
Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).