Beste Roy Bottse en Rein Persaud,
Op 7 oktober j.l. had Olympians Association Netherlands Antilles (OANA) het genoegen een Olympisch Monument te onthullen voor alle atleten die voor de Nederlandse Antillen hebben meegedaan aan de Olympische Spelen.
Uit Aruba was het IOC-lid mevrouw Nicole Hoevertsz aanwezig, die een van de sprekers was. Gedurende haar toespraak gaf ze speciale aandacht aan de deelname van onze atleten aan internationale sport evenementen, nadat de Antillen op zouden houden te bestaan. Zij betoogde dat het belang van de Antilliaanse atleten voorop moet staan. Zij gaf aan dat het van groot belang is dat de eilanden gezamelijk lid blijven van het Internationaal Olympisch Comite (IOC). Alleen dan is er een kans dat de Antilliaanse atleten mee kunnen blijven doen aan alle regionale en Olympische wedstrijden.
Verder bracht ze naar voren dat we alleen dan ook gebruik kunnen blijven maken van het financieel ondersteuningsprogramma Olympic Solidarity. Dit is een fonds van het IOC dat kleinere landen helpt. Indien wij ons lidmaatschap zouden verliezen, verliezen wij ook deze substantiele bron van inkomsten voor onze lokale sport. We moeten in de eerste plaats naar de atleten kijken om hen de gelegenheid te geven naar de Spelen te blijven gaan. Ze hoopt dat degenen die hierover gaan beslissen het geduld en besef zullen hebben juist hiernaar te kijken.
Bij deze gelegenheid waren onder andere ook aanwezig de heer Oedjaghir, voorzitter van de Curaçaose Sport Federatie en de heer Rosalia toen nog onze gedeputeerde van Sport. Naast de laatste zat de heer Josh Henson, die wij hadden uitgenodigd, omdat hij Churandy Martina tijdens zijn dramatische protest van de laatste Olympische Spelen in Beijing gratis had bijgestaan.
Advocaat Josh Henson was op 8 oktober ook uitgenodigd in het radioprogramma van Gonzalo Cuales bij Z 86. Cuales vroeg Henson wat het land Curaçao in deze moeilijke situatie het beste zou kunnen doen in het belang van de atleten en het land Curaçao.  Advocaat Henson was zeer duidelijk. ,,Koester wat je hebt. Elke advocaat zal bij elke zaak zeggen dat er een kans is om te winnen. Maar wat is de waarschijnlijkheid, daar gaat het om. Ik kan zeggen, dat de waarschijnlijkheid dat Curaçao een eigen Olympisch Comité kan hebben NUL-KOMMA-NUL is. Dus om dit via de CAS gedaan te krijgen is onbegonnen werk en zonde van het vele geld. Maar nog veel erger is dat de waarschijnlijkheid dat de Antilliaanse atleten als gevolg daarvan voor Nederland of Aruba uit zullen moeten komen aan zekerheid zal grenzen."
Beste Roy en Rein, willen jullie alsjeblieft de belangen van de sporters in het oog houden? Jullie speculeren namelijk met de belangen van de atleten. Jullie hebben een hele kleine kans om de helden van Curaçao te worden als Curaçao haar eigen Olympisch Comité krijgt. Als het niet lukt dan zullen jullie wellicht zeggen: ,,We hebben het in ieder geval geprobeerd voor alle Curaçaoënaars." Jullie kunnen dus met jullie fanatieke strijd alleen maar winnen en nauwelijks verliezen. Maar... als het mis gaat en we hebben geen Olympisch Comité voor Curaçao en dus ook geen voor de Antillen, dan moeten alle sporters voor altijd op de blaren zitten. Zij zijn blijven de grote verliezers. Zij kunnen dan alleen nog maar voor Nederland of Aruba uit komen op internationale wedstrijden. Is dat wat we willen? Hoe groot is de minieme kans op een eigen Curaçaos Olympisch Comité waard?

Jan Boutmy, voorzitter OANA


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).