Dat PdVSA kan liegen, weten we allemaal en we kunnen ze het niet kwalijk nemen want ze staan letterlijk met hun rug tegen de muur want alle argumenten waar ze ooit mee kwamen werden van tafel geveegd. De enige die nog in hun fabeltjes geloofd is Ben Whiteman.
Zaterdag meldden ze vol trots met grote koppen in het Antilliaans Dagblad dat de uitstoot in de eerste vier maanden van 2016 lager is dan het eerste kwartaal van 2015 en kwamen ze met metingen die de Smoc ook gebruikt. Ik begon gelijk te lachen want ik woon onder de rook en we weten dat het elke dag alleen maar erger wordt dus vroeg ik mij af hoe ze daarbij komen. Opeens als bliksem bij helder weer wist ik het!
Als je productie lager is, dan is de uitstoot ook natuurlijk minder en de situatie is, zoals hun eigen directeur zegt, ‘precair’.
Waarom is de situatie slecht? Om de simpele reden dat er wekenlang tankers voor onze kust liggen te dobberen wachtend op betaling van PdVSA voor de lichte olie die ze nodig hebben om dat te mengen met hun zware Orinoco-olie. Dat spul is waardeloos als je het niet mengt met lichtere olie. Misschien is het geschikt als zonnebrandolie en kunnen ze dat gebruiken om hun schulden aan de Chinezen af te lossen.
Dus door nou met het argument te komen dat ze zo hun best doen om de uitstoot te minderen, staan ze in een goed blaadje bij Ben Whiteman, is Plasterk ook gelijk blij en rent met een noodgang naar de Tweede Kamer om ze te laten zien dat zijn geblaf tegen Ben Whiteman daadwerkelijk vruchten heeft afgeworpen want de uitstoot is minder, kijk zelf maar!
Ze weten ook dat ze 2019 niet zullen halen en trekken alles uit de kast om te redden wat er te redden valt, want zelfs hun eigen mensen hebben de PdVSA-spaarpot leeggeroofd en leven lang en gelukkig in Miami met al hun dure speeltjes. In Venezuela gooien ze de raffinaderijen dicht en draaien ze op halve kracht, de boortorens gaan een voor een dicht wegens wanbetaling, de aanlevering van olie gaat mondjesmaat omdat niemand betaald is en de schuld loopt alleen maar op.
En dan hebben we het niet over het overschot van de Verenigde Staten en het pas ontdekte enorme olieveld in Guyana. Ze kunnen dokter Gregorio Hernandes uit zijn graf halen om te proberen de situatie te redden maar voorlopig gaat de olieprijs alleen maar verder zakken, dus ze kunnen het schudden.
En hier willen de aannemers om de tafel zitten met de Caciques de Oro want ze hebben ze al een jaar lang aan t lijntje gehouden en nu willen die jongens geld op tafel zien, en terecht! Maar dat kunnen ze niet want dat is er niet!
Maar Ben zal gelijk wel Plasterk vanmorgen zijn ziekbed uit gebeld hebben om hem het goede nieuws te vertellen want eindelijk is er een lichtpuntje aan het einde van de tunnel, dat is, zolang de BOO niet uitvalt, want volgens de officiële metingen is er minder uitstoot. Plasterk zijn hartslag begint meteen te lijken op die van een kind die met Sinterklaas niet in de zak hoeft. Maar we zijn goed bezig toch?
Ik blijf lachen op deze klip, want deze jongens beginnen op Nicolás Maduro te lijken, die liegt ook alles aan elkaar en er zijn nog clowns die hem geloven ook, alleen hier weten we het beter want elke dag zie ik die tankers voor de kust liggen die op hun centjes liggen te wachten.
Arthur Donker, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).