Lees ik in de kranten dat de Isla in een gulle geste overweegt om de Juan Pablo Duarte-school van airco’s te gaan voorzien, zodat de kinderen toch de lessen kunnen volgen en geen last meer zullen hebben van de stank waardoor de school de afgelopen week een paar keer moest sluiten. Nou bleek dat er ook een andere school vlak daarbij is die hetzelfde probleem heeft, wat daarmee gaat gebeuren weten we niet.
Schijnbaar zijn er meer scholen onder de wind die ook al airco’s van de Isla cadeau hebben gehad dus dat probleem bestaat al heel lang. Natuurlijk moeten ze nu voor het eerst accepteren dat de stank van de raffinaderij afkomstig is omdat ze gewoonweg geen andere potentiële schuldige konden verzinnen. Vooral nu ze de aandacht hebben van een lid van de Nederlandse Tweede Kamer die ze met een kluitje het riet in hebben gestuurd en een slappe demonstratie van betaalde werknemers hebben georganiseerd om bij de ingang van de plant te gaan protesteren tijdens haar bezoek.
Vergeet niet hun slagzin dat ze zo meeleven met de gemeenschap en vooral niet een of ander rapport over alle gelden die ze besteed hebben aan sociale projecten op Curaçao. Toen ik had geschreven dat door de absurde prijsstijging van de paraffine, onze enige kaarsenfabriek 52 mensen naar huis moest sturen omdat ze niet meer konden concurreren, wees hun vinger naar Curoil die contractueel belast is met de verkoop van ‘geraffineerde’ producten. Wat ze vergeten waren te zeggen was dat paraffine een afvalproduct is en niet een geraffineerd product en ik denk niet dat het onder Curoil valt.
Dat viel in slechte aarde bij hun omdat ze volgens eigen zeggen zo met de gemeenschap meeleven, dus niet! Maar ja, nou krijgen de scholen hopelijk airco’s. Mooi en wel, maar ik moest gelijk denken aan de stroomrekening die gaat komen en wie dat gaat betalen. Heeft iemand daar aan gedacht of komt het toch op de rekening van de belastingbetaler?
Als ze dan toch geaccepteerd hebben dat de kinderen last hebben van de rook en stank die van de raffinaderij afkomstig is, what about de bewoners die onder de wind wonen en niet alleen drie dagen lang last hebben van de stank en de rook maar al jarenlang! Habaai, Wishi, Marchena, Piscadera, Heintje Kool, Buena Vista, Paradijs, Blue Bay, Mundu Nobo, Welgelegen, Sta. Helena, Parasasa. Krijgen die ook allemaal airco’s en zijn ze zo van het probleem af? Er zijn twee scholen tegenover landhuis Habaai die ook airco’s hebben gekregen van de PdVSA. Betalen ze zelf de stroomrekening, betaalt PdVSA die of wordt dat ook weer in onze schoenen geschoven?
Maar ja vergeet niet al het goede wat ze hier doen, feestje bouwen op Brionplein, kerkje opknappen, palapa’s voor Knipbaai en hier en daar een busje voor de ouden van dagen. Geeft hun dat het recht om onze kinderen te vergassen en ziek te maken? Waar trekken we de grens en wanneer houden we op met hun de handen boven het hoofd te houden? Onze kinderen en de bewoners onder de rook worden vermoord en iedereen is bang om zijn mond open te maken inclusief de werknemers die zélf kinderen hebben die naar de scholen gaan beneden de wind.
Hoe haal je het in hoofd om PdVSA nog te verdedigen, terwijl je weet dat ze fout zijn. Die geste om airco’s te plaatsen is een pleister op een wond die eigenlijk geopereerd moet worden en we weten het allemaal. Eindelijk is er een minister die openlijk zegt dat er nu echt een oplossing moet komen voor het probleem, maar ik ben nu eenmaal een ongelovige Thomas en moet het nog zien, want de verkiezingen komen eraan en het zou mij niet verbazen dat ze de kassen van bepaalde partijen gaan spekken om het stil te houden.
Ik blijf lachen op deze klip want elke keer als ik hun reactie lees in de kranten en ik dat vingertje alle kanten uit zie gaan behalve de goede denk ik: hoe kan iemand ‘s nachts slapen als hij weet dat hij bewust kinderen ziek maakt? Ik zou dat niet kunnen, maar ja wie ben ik.
Arthur Donker
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).