Premier Schotte (MFK) zegt ‘af te wachten’ om te bezien of het parlement zijn regering nog in voldoende mate steunt om in het zadel te kunnen blijven. Daarmee wint de regeringsleider tijd, want hij weet dat de Staten tot ten minste maandag 6 augustus met reces is en dat Statenvoorzitter Asjes van coalitiepartner PS niet van plan is het parlement vroegtijdig terug te roepen, omdat Asjes en zijn PS-partijleider Wiels op het moment geen enkel belang hebben bij het ‘koppen tellen’ in de Staten. Toch is dit natuurlijk wel het eerste wat in de huidige situatie zou dienen te gebeuren; het land verkeert in een politieke crisis, de zoveelste weliswaar, maar wel de meest vergaande tot nu toe. Geen enkele regering in een democratische rechtsstaat kan het zich veroorloven gewoon ‘af te wachten’ en dus aan te blijven, als intussen alom bekend is dat de basis daarvoor, namelijk een meerderheid in de volksvertegenwoordiging, ontbreekt. Dit is sinds zondagavond het geval, nadat MAN-parlementariër Cleopa uit zijn partij stapte; juist om de reden dat hij zijn steun aan de regeringscoalitie intrekt. Statenvoorzitter Asjes, premier Schotte en gouverneur Goedgedrag zijn hiervan diezelfde avond officieel op de hoogte gesteld. Daarmee kan de ministersploeg nog slechts rekenen op 10 van de 21 Statenzetels en dat is onvoldoende om te regeren en dus alle reden om als kabinet ontslag in te dienen. Wellicht dat de partijleiders Schotte (MFK), Wiels (PS) en Cooper (MAN) er op rekenen dat Godett (FOL), die al maanden wacht en aan het lijntje wordt gehouden, zich kan aansluiten en daarom als lid van de oppositie dus regelmatig meestemde. Maar in het regeerprogramma zit geen enkele input van FOL en het zou overigens onverantwoord zijn om een eenmansfractie zo’n machtspositie inclusief bewindspersoon en ministersportefeuille te geven; dat geldt nu trouwens óók voor MAN. Zelfs al zou Godett deze kans grijpen, dan nog is het de vraag of deze reddingsboei voor zijn partij - die bij de laatste verkiezingen steeds slechter ging scoren - voldoende is. Want of Schotte aanblijft met of zonder steun van FOL, of er een nieuw kabinet komt, nationaal dan wel zakenkabinet aantreedt of dat er nieuwe verkiezingen komen; de grootschalige problemen van het land Curaçao blijven, alsook de aanwijzing van de Koninkrijksregering en daarmee de beperkte ruimte voor nieuw beleid dat aanvullende financiële verplichtingen met zich meebrengt. Daar valt weinig eer aan te behalen, want het wordt na 22 maanden kabinet Schotte vroeg of laat eerst puinruimen.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).