Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een vast onderdeel worden van de naschoolse opvang Fundashon Desaroyo i Progreso (FDP), met elk jaar het programma ‘Luna di Stima’ op alle 22 scholen die onder de FDP vallen. Dat is het doel en de wens van Ace Suares die met zijn Media School Curaçao het Stima-programma uitvoert.

StimaStima staat voor ‘Siensia, Teknologia, Ingenieria i Matemátika’ en heeft als doel jonge kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met wetenschap en techniek en het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende leerhouding, de zogenoemde ‘21st century skills’. Het project is nu afgerond bij de FDP, waarbij Suares met drie docenten vier middagen in de week elf scholen heeft bediend, met telkens 22 kinderen tussen de 9 en 12 jaar in de groep. Zij leerden in een maand programmeren en eenvoudige machines bouwen. FDP verzorgt voor 1.725 kinderen tussen de 4 en 14 jaar naschoolse educatie op 22 scholen die gefinancierd worden door de overheid. Stima is via het ‘Hour of Code’-project in mei 2017 bij FDP geïntroduceerd.

Begon het project met programmeren, in de tussentijd is het uitgebouwd. Zo is in september 2017 een tweede project gestart waarbij lego gebruikt wordt om eenvoudige technieken, zoals hefbomen, versnelling en vertraging aan te leren. Gevolgd door een derde uitbreiding waarbij het programmeren en lego gecombineerd wordt en machines gebouwd worden die kunnen bewegen en via sensoren kunnen reageren op hun omgeving.

Het project loopt op drie locaties tegelijkertijd. In de eerste week leren de kinderen van maandag tot en met donderdag twee uur per dag spelenderwijs programmeren door middel van een online computerspel op de website ‘code.org’. De tweede week wordt met lego gewerkt, waarbij eenvoudige machines gebouwd worden die verschillende technische en natuurkundige principes aantonen. In de derde week wordt de opgedane kennis gecombineerd door machines te bouwen. De machines worden geprogrammeerd door de kinderen zelf.
De Stichting en het project Stima hebben onlangs bezoek gehad van premier Eugene Rhuggenaath (PAR), Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) en FDP-voorzitter Orlando Cuales.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.