Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Raad van Commissarissen van Feffik heeft ‘enkele weken’ de tijd gekregen om de consequenties van de door de overheid gelaste sluiting van het opleidingsinstituut in kaart te brengen.

feffikDat zegt Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR). De Raad van Ministers kwam gistermiddag om 17.00 uur bijeen voor een inderhaast belegde vergadering over Feffik. De Raad van Commissarissen van het opleidingsinstituut in Brievengat wist de leden van het kabinet ervan te overtuigen dat het tijd en gelegenheid moet krijgen om te inventariseren wat de gevolgen zijn voor het personeel, de studenten, de inventaris en gedane investeringen, en hoe dit gecommuniceerd dient te worden met de vakbonden. Van de 45 personeelsleden zijn er 24 aangesloten bij lerarenvakbond Sitek en acht bij Abvo, de vakbond voor overheidspersoneel. Alcalá-Wallé en minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn hebben maandagmiddag overleg met beide vakbonden.

Sluiting van Feffik betekent niet het einde van de opleidingen, zegt Alcalá-Wallé stellig. ,,Ik benadruk dat het gaat om de beëindiging van de rechtspersoon Feffik, niet om het beëindigen van de opleidingen. Als overheid staan wij er garant voor dat de studenten hun opleiding kunnen afronden, dat zijn wij hen allen verplicht.” Op de vraag of de jongeren die vroegtijdig de school verlieten, zogenaamde drop-outs, en die bij Feffik een tweede kans kregen, aansluiting kunnen vinden bij andere opleidingen, reageert Alcalá-Wallé als door een wesp gestoken. ,,Feffik is niet het shushi-putje waar het voor doorgaat,” zegt ze. ,,De studenten zijn zeker wel in staat om hun opleiding elders te vervolgen, onder meer bij SBO 1 Plus. Het is beslist niet zo dat leerlingen van Feffik elders kansloos zijn.”

Een maand geleden liet directeur Ludwig Alberto van Feffik nog weten dat een grote wens van het opleidingsinstituut in vervulling was gegaan dankzij een gulle donatie van de MCB. Met de komst van nieuwe houtbewerkingsmachines kon de opleiding van schrijnwerkers worden uitgebreid. Dat de afdeling in onbruik zal raken, is voor studenten niet te verkroppen. Gisteren verzamelden leerlingen zich voor het gebouw in Brievengat om de directeur om tekst en uitleg te vragen. Alberto gaf aan dat het budget van 4,8 miljoen gulden per jaar niet toereikend is en dat Feffik jaarlijks minimaal 1,2 miljoen gulden extra van de overheid dient te ontvangen om open te kunnen blijven.
Over geld is niet gesproken tijdens de bijeenkomst van de Raad van Ministers gistermiddag, zo geeft Alcalá-Wallé desgevraagd aan. ,,Er is voornamelijk gesproken over de wijze waarop de beslissing van de overheid naar de stakeholders moet worden gecommuniceerd. Daarbij is gekeken naar de vragen die aan de orde kunnen komen. Om op alle vragen antwoord te kunnen geven, heeft de Raad van Commissarissen nu enkele weken de tijd om dit in kaart te brengen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.