Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De aandelenbeurzen in New York vonden donderdag tegen het eind van de handelsdag de weg omhoog onder aanvoering van de grondstoffensector. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep, voor het eerst sinds juli, kortstondig op tot meer dan 50 dollar. De technologiesector bleef echter onder druk staan.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 17.050,75 punten en de S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2013,43 punten. De Nasdaq werd beknot door forse koersverliezen bij onder meer eBay en ging 0,4 procent vooruit tot 4810,79 punten.

De Federal Reserve publiceerde de notulen van de rentevergadering in september, toen het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent werd gehandhaafd. In een toelichting gaf de Amerikaanse centrale bank destijds al aan te wachten met de eerste renteverhoging sinds 2006 vanwege de zwakke economische ontwikkelingen buiten de VS, met name in China. Uit de notulen bleek dat de Fed wil wachten op bewijs dat de vooruitzichten voor de VS niet zijn verslechterd door de buitenlandse malaise.

,,Beleggers zien de stelling van de Fed als gematigd. In feite heeft de bank zichzelf extra tijd gegeven om tot een beslissing te komen. Het is nu wachten op de ontwikkelingen in de komende weken'', zei een beleggingsstrateeg. De kans dat de rente nog dit jaar omhoog gaat wordt in de markt op 40 procent geschat. Vlak voor de vergadering in september was dat nog 63 procent. Circa 47 procent van de ondervraagde marktkenners voorziet een stap in januari, terwijl dat voor de notulenpublicatie nog 51 procent was.

De prijs van een vat Amerikaanse olie liep opnieuw op, met 3,8 procent tot 49,63 dollar. De afgelopen dagen wees een aantal topmannen van olieconcerns, waaronder Ben van Beurden van Shell, er op dat de scherpe daling van de Amerikaanse productie kan leiden tot hogere olieprijzen. OPEC-voorzitter El-Badri zei donderdag dat de vraag naar olie dit jaar sterker zal stijgen dan eerder werd aangenomen. Oliereus ExxonMobil boekte een koerswinst van 1,1 procent.

Amazon en eBay verloren respectievelijk 1,6 en 6 procent nadat marktonderzoeker ChannelAdvisor tegenvallende omzetcijfers van beide bedrijven bekendmaakte over september. De omzet van eBay nam met 1,1 procent toe, het laagste groeitempo sinds februari 2011.

De euro was 1,1272 dollar waard, tegen 1,1279 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).