Al het nieuws

Van onze redactie

New York -De aandelenmarkten in New York zijn woensdag met winst gesloten. De graadmeters kregen onder meer steun vanuit de biotechsector. Die vertoonde iets van herstel na de uitverkoop op dinsdag. Ook zorgde de grondstoffen- en oliesector voor een positieve teneur.

De Dow-Jonesindex ging uiteindelijk met een winst van 0,7 procent de handel uit op 16.912,29 punten. De bredere S&P 500 ging 0,8 procent omhoog tot 1995,83 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,9 procent in de plus op 4791,15 punten.

De biotechbedrijven stonden in de schijnwerpers. Pfizer boekte een plus van 1,5 procent. Abbvie won 1 procent en Medtronic noteerde een plus van 1,5 procent.

Olieconcerns als Chevron en ExxonMobil sloten eveneens in het groen. Chevron won 1,3 procent en ook ExxonMobil bleef met een plus van 1,7 procent aan de goede kant van de lijn. Het energiebureau EIA maakte bekend dat de voorraden ruwe olie vorige week met 3,1 miljoen vaten is toegenomen. De benzinevoorraden stegen met 1,9 miljoen vaten. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging na een korte opleving 0,8 procent omlaag tot 48,08 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent minder op 51,59 dollar.

Mijnbouwer Freeport-McMoRan profiteerde van de aantrekkende grondstoffenprijzen. Ook maakte het bedrijf bekend dat de activistische investeerder Carl Icahn twee bestuurszetels heeft gekregen in de onderneming. Het aandeel steeg krap 10 procent. Fastfoodconcern Yum! Brands, moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut, verloor bijna 19 procent. Het bedrijf kwam dinsdag nabeurs met een winstwaarschuwing naar buiten. Yum! heeft last van zwakke verkopen in China.

Ook softwarebedrijf Adobe Systems ging onderuit en kelderde ruim 5 procent. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een lagere winst en omzet te behalen. Landbouwconcern Monsanto, dat met tegenvallende vooruitzichten voor het lopende gebroken boekjaar kwam, verloor een fractie. De zadenhandelaar ziet zich genoodzaakt 12 procent van zijn personeel op straat te zetten, wat neerkomt op circa 2600 banen. Ook de elektrische automaker Tesla had in negatieve zin de aandacht op zich gericht en zakte bijna 4 procent na een adviesverlaging.

De euro was bij de slotbel op Wall Street 1,1243 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het Europese slot.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).