Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag fors lager gesloten. Net als in Europa kreeg de grondstoffensector klappen. Ook maakten beleggers zich nog altijd zorgen over de staat van de wereldeconomie.

De Dow-Jonesindex stond sloot uiteindelijk 1,9 procent lager op 16.001,89 punten. De S&P 500 zakte 2,6 procent tot 1881,77 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor ruim 3 procent tot 4543,97 punten.

Grondstofbedrijven en gerelateerde fondsen op Wall Street kregen een tik. Glencore, dat eerder in Londen al een derde aan beurswaarde inleverde, verloor in New York ruim 27 procent. Koperdelver Freeport-McMoRan noteerde een min van ruim 9 procent.

Ook Dow Chemical en DuPont voelden de pijn op de grondstofmarkten. De bedrijven verloren respectievelijk 5,4 en 2,1 procent aan beurswaarde.

Het aandeel Apple daalde 2 procent. Het techbedrijf maakte bekend in drie dagen tijd een recordaantal van ruim 13 miljoen exemplaren van de nieuwste iPhones verkocht te hebben. Aluminiumproducent Alcoa, dat aangaf zich op te splitsen in twee bedrijven, won 5,7 procent.

De Amerikaanse eigenaar van oliepijpleidingen Energy Transfer Partners verloor krap 13 procent. Het bedrijf maakte bekend 37,7 miljard dollar op tafel te leggen voor branchegenoot Williams Cos. Het overnamebedrag ligt circa 10 miljard dollar onder het bedrag dat de energiereus in juni dit jaar wilde betalen. Ook Williams ging in de uitverkoop getuige de min van ruim 12 procent.

Ook huizenbouwers stonden onder druk. De voorlopige woningverkopen in de Verenigde Staten daalden in augustus met 1,4 procent in vergelijking met een maand eerder. De daling was onverwachts. Economen voorspelden in doorsnee dat er in augustus 0,4 procent meer voorlopige koopcontracten zouden zijn getekend dan in juli. KB Home verloor 8 procent en ook PulteGroup deed met een min van krap 5 procent een forse stap terug.

De euro was bij de slotbel op Wall Street 1,1232 dollar waard, tegen 1,1228 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,7 procent in prijs tot 44,46 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 47,35 dollar.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).