Dat onze normen en waarden aan het verpauperen zijn weten we allemaal, je hoeft maar met een puber te praten of naar de laatste videoclip te kijken en je weet al genoeg. Maar dat wij juist die verloedering promoten had ik nooit gedacht.
Het is allemaal drugs, snel geld verdienen, halfnaakte vrouwen, suggestieve seksuele handelingen, hoop goud om je nek en peperdure auto’s, dus zo materialistisch als de pest.
Het schijnt dat je hier een crimineel moet zijn om op de eerste plaatst gerespecteerd te worden en op de tweede plaats als een soort Robin Hood op handen gedragen te worden.
Iemand die zichzelf journalist noemt op Facebook heeft een stukje geschreven over een van de grootste Curaçaose criminelen in Nederland, Gwenette Martha, die onlangs op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht.
Deze journalist zegt dat deze man als professioneel crimineel erg gerespecteerd was in de Amsterdamse onderwereld en durft hem te kwalificeren als <I>de<I> grootste na Willem Holleeder en en Dino Soerel en wist te melden dat hij zelfs in Marokko zeer gerespecteerd was.
Iemand die in verband wordt gebracht met liquidaties, drugshandel en gewapende overvallen wordt door deze man als een heilige beschreven en eindigt met ‘de Amsterdamse onderwereld zal hem missen’.
Ik snap het niet, moet dit dan een rolmodel zijn voor onze jeugd? Moeten wij deze mensen als helden beschouwen ondanks hun criminele loopbaan? Helpen deze mensen nou zélf niet mee om een generatie te creëren die denkt dat het heel normaal is om crimineel te zijn, die denkt dat een criminele loopbaan een soort statussymbool is waarmee je een hoop respect krijgt en die denkt dat het erg belangrijk is want dan wordt je als een heilige geëerd.
Hetzelfde geldt voor een populaire dj die onlangs geliquideerd werd. Daar was ook een hele poppenkast omheen georganiseerd tijdens zijn begrafenis; alsof een of andere superster begraven werd. En dit terwijl de man echt geen lieverdje was.
Hoe ver gaan we? Drugsdealers en mensen die anderen liquideren zijn ok, maar wat doen we dan met verkrachters, moordenaars, inbrekers, mensen die onze familieleden doodrijden omdat door rood rijden ook al normaal is geworden, of mensen die onverzekerd en zonder rijbewijs drie mensen dood rijden? Hoe ver gaan we? Is dat dan ook ok?
Het is allemaal goed zolang wij of onze familieleden er niet onder lijden mag alles en worden grote criminelen als Robin Hood vereerd.
Hoe dom kan je zijn, ongelooflijk!
Hier kan ik écht niet om lachen. Ik dacht dat we beter waren en wij onze normen en waarden en respect voor elkaar hoog in het vaandel droegen, maar dit bewijst weer dat wij nog héél wat moeten leren.

Arthur Donker, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).