Weer werd duidelijk dat door nieuwe ontwikkelingen een eigen Meteo overbodig is. Alles kan en wordt straks op grote afstand gemeten en bediend, dus ook regenval en alles er omheen. Niemand die deze stelling tot nu toe heeft kunnen weerleggen, zelfs Meteo-directeur Martis niet. En nu dit weer: Dankzij mooie radarbeelden ziet de Meteo tegenwoordig regenbuien al zo vroeg aankomen, dat tegen de tijd dat de was naar binnen moet, het weer vergeten is. Gelukkig hoort dit probleem straks tot het verleden, automatische regenstations berichten de Meteo en die verneemt dat het bijvoorbeeld op Santa Rosa, Willemstad, Hato en Soto regent. Dit geeft de Meteo door aan iedereen die dit weten wil. De automaten vertellen bovendien hoelang en hoeveel. Moeten we dat allemaal weten, nee toch? Te nat is te nat, punt uit. Directeur Martis pakte onlangs een nieuw cadeau van Usona uit en was tevreden. Zo tevreden dat hij er niet bij vertelde hoe het systeem werkt. Wellicht begreep hij het op dat moment nog niet. Bijvoorbeeld, waarom deze stations op het land staan en niet op enige afstand in zee waardoor je op dit piepkleine eiland al vanaf de kust het grijze gevaar op tijd op je af ziet komen. Hij plaatst ze liever daar waar door regen de boel altijd onder water loopt. Helaas Sinterklaas, dan ben je te laat. Alsof er, zoals sinds de Middeleeuwen in Nederland, overal spullen en mensen klaar staan om het water te keren of af te voeren. Daarom bedacht deze fanatieke natuurvriend een eenvoudige toelichting aan de hand van dit gestileerd model.
Acht uitgangspunten:
- De wind waait van oost naar west met een gemiddelde snelheid van 25km/uur.
- De buien hebben een gemiddelde straal van 5km. en bewegen zich met de wind mee.
- De automatische regenstations staan op de rand van de noordoostkust.
- Het duurt 24 minuten voordat een bui een meetpunt passeert.
- De kortste tijd dat een bui het eiland kruist is 20 minuten (over Santa Cruz),
de langste is 40 minuten (over Willemstad).
- Tussen meting en melding liggen minimaal 29 minuten.
- Tijdens buien wordt per 5mm. regenval gemeten en gemeld.
- Buien uit het zuidwesten blijven buiten beschouwing, die zijn bij voorbaat bedreigend.
Drie conclusies:
- Het gevaar wordt pas duidelijk als de bui hangt of al gepasseerd is.
- De regen is gevallen voordat de waarschuwing ons kan bereiken.
- Het systeem ademt een sterke Nederlandse nestgeur en is voor dit eiland ongeschikt.
Behalve een heel verkeerd nieuw ziekenhuis, hebben wij aan Usona dit nieuwe meetgerief te danken. Wie en wanneer controleert deze Sinterklaas?
Carlos Weeber, architect, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).