De Bonairiaanse overheid blijft maar vergunningen uitgeven aan bedrijven om van punt A naar punt B te mogen rijden met passagiers, wat voor de taxi’s tot gevolg heeft dat al deze bedrijven een pas mogen aanvragen om na de hefboom bij het vliegveld te kunnen staan en aldaar de toeristen te droppen of op te halen. Dit doet nu sinds enige weken het Harbour Village Resort en de taxi’s die de hele dag zitten te wachten om ook iets te verdienen die moeten dit met lede ogen aanzien. Dit is te gek voor woorden.
Behalve dat de overheid altijd te veel taxivergunningen heeft uitgegeven en dan vooral voor de verkiezingen, denkt de overheid nu ook weer niet na over de situatie van de taxi’s die uit hun neus zitten te vreten op het Bonairiaanse vliegveld waar minder dan 60.000 passagiers per jaar aankomen waarvan de meesten door familie en vrienden opgehaald worden of met grote autobussen afgevoerd worden.
De taxichauffeurs en het beveiligingspersoneel op het vliegveld hoor ik zeggen: ,,Ja, als ze maar betalen dan mogen ze binnen.” Dat ben ik uit gaan zoeken en dat is niet waar. Niemand betaalt voor het verkrijgen van zo’n pas. Het is de schuld van de overheid die aan een ieder vergunningen afgeeft om van punt A naar punt B te mogen rijden met passagiers. Voor 10-10-’10 gebeurde dit niet. Hier moet snel iets aan veranderen want de taxi’s op Bonaire staan de hele dag voor een of twee tientjes urenlang op het vliegveld zich te vervelen.
Ik was blij op de radio te horen dat het Azul-project afgebouwd gaat worden met 144 hotelkamers. Maar als dat hotel ook een pas krijgt om op het vliegveld binnen te mogen, dan schieten de taxi’s er niets mee op. Er zijn ook steeds meer rijke buitenlanders die op het eiland hun huis te koop zetten omdat ze sinds 10-10-’10 nog maar heel kort op het eiland aanwezig mogen zijn. Ik begrijp niet waarom ze de mensen die hun geld hier uitgeven wegjagen.
Op Aruba mag een buitenlander een jaar op het eiland vertoeven. Dat is toch veel slimmer? Je hoort toch te bewerkstelligen dat mensen geld op het eiland uitgeven. Op Bonaire doen ze het tegenovergestelde: ze jagen de mensen weg.
De taxi’s op Bonaire overleefden altijd van de cruiseschepen, maar sinds een paar jaar krijgt Bonaire steeds minder schepen en wordt het steeds moeilijker om je bus te onderhouden, laat staan om een nieuwe bus te kopen. Ook zijn de taxi’s sinds het afgelopen seizoen verder weg gezet van de cruiseschepen ten gunste van bedrijven die activiteiten aanbieden aan de cruisetoeristen. De taxi’s zijn hun goede positie die ze in het verleden hadden bij de cruiseschepen kwijt en ook daardoor verdienen ze minder.
In 2015 zullen er wel meer cruiseschepen komen maar dan krijgen we weer het probleem dat er geen containerhaven is. Afgelopen week hoorde ik Burney El Hage aan Aimed Ayubi vertellen in een radio-interview waarin Aimed vroeg: ,,Heeft de overheid al een besluit genomen waar de containerhaven zal komen?” Het antwoord van Burney was o.a.: ,,Nee, het Bestuurscollege heeft geen besluit genomen. Het is geen kleine uitgave, dus er moet goed over nagedacht worden. We kunnen niet eens onze wegen asfalteren, laat staan dat we een containerhaven kunnen bouwen. Dat kost 100 miljoen en er zijn heel veel eilanden in het Caribisch gebied die een grotere bevolking hebben dan Bonaire en die geen containerhaven hebben”.
Aimed vroeg een voorbeeld en Burney noemde Anguilla. Over dit voorbeeld heb ik me erg lopen ergeren want het is geen eerlijk voorbeeld. Anguilla ligt heel dicht bij St. Maarten en dat eiland heeft 11 aanlegplaatsen voor cruiseschepen zegt de FCCA (Florida Caribbean Cruiseship Association). St. Maarten kan 11 cruiseschepen per dag afhandelen. Vanaf St. Maarten gaan de cruiseschippassagiers met kleine bootjes naar Anguilla. Anguilla heeft geen containerhaven nodig. Dus Burney: graag een ander voorbeeld noemen.
Mijn persoonlijke mening is dat er geen besluiten genomen worden en daardoor krijgen we in 2015 zeker een probleem met de heer Van den Tweel, want als ik me nog herinner hoe het in 2007 en 2008 was toen we veel schepen kregen: toen hingen er met kerst A4-tjes in de lege supermarktschappen met de tekst: ,,Geen eten wegens de cruiseschepen.” In januari hebben we toen de kalkoen gegeten. Ik denk niet dat meneer Van den Tweel zo’n situatie accepteert. Dus Eilandbestuur: neem alstublieft op tijd maatregelen.
Thérèse Rosier, Bonaire


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).