Hoewel wij vaak en zeker ik, kritiek hebben gehad op Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte, moet ik erkennen, dat hij kennelijk meer inzicht heeft in de financiële situatie van Bonaire dan het huidige Bestuurscollege, gesteund door een opportunistische Dominicaan. In het <I>Antilliaans Dagblad<I> van 21 maart wijst Stolte er namelijk op, dat er een nieuw beleid moet komen inzake het betalen van eilandbelastingen. Stolte attendeert op de abnormale verhoging van de erfpacht, de (vermoedelijke) betaling van duizenden dollars voor de aansluitkosten op het rioleringssysteem en de kosten van de maandelijkse rioolheffing. En dat allemaal tegelijk.
Wat Stolte helaas niet zegt, is dat deze drie belastingen uitsluitend op de schouders worden gelegd van een kleine groep bewoners op Bonaire. Het Bestuurscollege noemt dat de elitaire buurt. Gehoorzaam aan de burgerwetten heb ik in november 2011 de geëiste 2.445 dollar aan erfpacht betaald aan de belastingdienst. Kan iemand mij vertellen, waarom een handjevol mensen op Bonaire financieel uitgekleed wordt, terwijl de aanleg en het gebruik van riolering toch een overheidszaak is, waar trouwens niemand - behalve Stinapa – om gevraagd heeft.
Ik betaal elk jaar - vrijwel altijd als eerste - mijn motorrijtuigenbelasting zodat de weg naar Rincon gehandhaafd kan worden. Maar ik ga nooit naar Rincon, waarom betalen de inwoners van Rincon niet wat meer autobelasting, zodat ik minder behoef te betalen.
Ik rijd alleen maar naar het centrumgebied en naar huis en dan nog wel over een weg die door tientonners volkomen verziekt is ten gunste van de echte elite die een kilometer verderop woont op Sabadeco, waar ze een huis van 1,7 miljoen afbreken om er een huis te bouwen van 3,5 miljoen. Verder heb ik een enorme beerput die ik eenmaal per jaar laat legen. Dat werkt voor mij uitstekend en ik heb dus geen riolering nodig, want mijn afvalwater stroomt niet in zee.
Ik heb mijn hele leven zuinig geleefd, steeds gespaard voor mijn pensioen. Mijn kinderen hebben nooit een studiebeurs gehad en hebben beiden een universitaire opleiding gevolgd, die ik zelf helemaal heb moeten betalen.
Nu ik 20 jaar gepensioneerd ben moet ik nog steeds met hetzelfde pensioen rondkomen, waarvan ik extra uitgaven van node kan betalen. Het is voor de eerste maal dat ik een Europese Nederlander moet bedanken en de zichzelf constant verrijkende Caribische Nederlanders moet bekritiseren. Misschien ga ik toch een keer op Bijkerk stemmen. Nou ja, bij nader inzien toch maar niet.
Hubert Linkels, Bonaire

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).