Hieronder zijn enkele vragen die de minister-president dr. Ben Whiteman voor de bevolking van Curaçao op korte termijn, doch voor 30 september 2016, zal moeten beantwoorden:
Volgens de premier hebben bepaalde groepen in de maatschappij, zoals ‘de vakbonden, het veld en de directie’ de taart al verdeeld. Wij weten allemaal dat PWFC een vakbondsgebouw met een bouwwaarde van 8,1 miljoen gulden van PdVSA cadeau heeft ontvangen. De heer Whiteman moet ons vertellen wat ‘het veld en de directie’ reeds hebben verdeeld.
Volgens de premier zitten de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn persoon wat het project van de modernisering van de olieraffinaderij betreft op één lijn. Whiteman wilde afgelopen woensdag in Hòfi Bill niet te veel prijsgeven. Op een later moment wenst hij zijn strategie uit de doeken te doen. De heer Whiteman moet ons vertellen op welke lijn hij met Maduro zit en welke strategie hij heeft.ADBrief 800
Volgens de premier is het MDPT-team (Multidisciplinaire Projectteam) dat belast is met het toekomstscenario van de olieraffinaderij momenteel op zoek naar strategische partners. Volgens eigen berichten heeft het MDPT-team reeds ‘32 aspirant-kandidaten’ voor financiering. Het MDPT-team zit alleen met een enorme puzzel. De heer Whiteman moet ons vertellen hoe hij de 104 miljoen dollar die Refinería di Kòrsou (RdK) jaarlijks tekort zal schieten om de leningen af te lossen elk jaar en dit gedurende 25 jaar zal aanvullen.
De ‘puzzel’ is het volgende. RdK ontvangt van PdVSA jaarlijks 18 miljoen dollar voor huur. Laten wij veronderstellen dat 10 miljoen van de huur voor Isla is, en 8 miljoen voor COT, dat de huurovereenkomst tussen RdK en PdVSA voor het bedrag van 20 miljoen dollar per jaar met 25 jaar (2020-2045) wordt verlengd, waarbij de huur van de raffinaderij met 100 procent verhoogd wordt wat neerkomt op hetzelfde bedrag van 20 miljoen dollar voor huur dat PdVSA (Citgo) met Aruba voor verhuur van haar raffinaderij zal overeenkomen en dat RdK de modernisering van de raffinaderij voor 3,1 miljard dollar ook voor de periode van 25 jaar financiert, waardoor zij 124 miljoen dollar per jaar, zonder intrest, op de leningen zal moeten aflossen. Hoe zal RdK gedurende 25 jaar (jaarlijks) komen aan het restant van 104 miljoen dollar voor de aflossing van de schulden aan schuldeisers die de financiering van de modernisering van de raffinaderij verzorgd hebben? Wij kunnen blijven praten over investeerders. Ik weet niet of Werner Wiels van het MDPT-team een toverstokje heeft waarmee hij in de toekomst bankbiljetten kan aanmaken. Indien het percentage van slechts 1 procent aan intrest voor de leningen voor financiering van de modernisering van de raffinaderij met 3,1 miljard dollar moet worden voldaan, dan praten wij over een aanvullend bedrag van 31 miljoen dollar voor het eerste jaar, boven de 104 miljoen voor de jaarlijkse aflossing van de leningen.
Door de noodzakelijke loskoppeling van Bullenbaai, gaat PdVSA separaat huur betalen aan RdK voor de terminal te Bullenbaai (beter zou zijn separaat aan Curoil of COT). PdVSA zal meer huur moeten betalen aan CRU (BOO), omdat laatstgenoemd bedrijf voor een aanzienlijk bedrag nieuwe investeringen moet doen in de periode van 25 jaar (2020-2045). BOO was oorspronkelijk gebouwd voor de periode tot het jaar 2010. RdK heeft het contract met Refinería Isla bv (PdVSA) later verlengd tot 2014, daarna tot 2019 en thans wenst de RdK het contract met 25 jaar te verlengen, tot het jaar 2045.
Mijn conclusie is dat het MDPT-team de ontwikkeling en de financiering door strategische partners van het LNG-project (Liquefied Natural Gas) te Bullenbaai in 2018 rond zal krijgen, daar het project een goudmijn zal zijn. De Isla-olieraffinaderij zal echter in 2019 sluiten.
Ronald J. Ortela, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).