Door Alex Rosaria
Veel van de getalenteerde Yu di Kòrsou (YdK) die in het buitenland leven, hebben een sterk verlangen om met Curaçao in contact te staan en bij te dragen aan de ontwikkeling van ons mooie eiland. Wereldwijd wordt aan mensen in deze omstandigheid gerefereerd als ‘diaspora’. Een handvol landen heeft door de jaren heen goed gebruik gemaakt van hun diaspora. Wij moeten dit proces ook op Curaçao opstarten en wel zo snel mogelijk. Veel van onze mensen in de diaspora hebben een diploma of een titel behaald en hebben waardevolle ervaring opgedaan. Onze diaspora is een belangrijk kapitaal dat kan bijdragen met nieuwe ideeën, innovatie, investeringen en contacten uit het buitenland. Wanneer wij hen goed inzetten, zijn zij onze vertegenwoordigers in het buitenland en zijn zij hun eiland toegewijd (en niet zoals de ambassades van het Koninkrijk, die er alleen voor de belangen van Nederland zijn).
Wij moeten een nieuwe definitie zoeken voor wat wij als onze natie beschouwen en ons in ieder geval realiseren dat we niet zijn gebonden aan ons territorium van 444 vierkante kilometer. Globalisatie en verbondenheid moeten het mogelijk maken dat de diaspora van duizenden YdK zich niet meer buitengesloten voelen. Tegenwoordig is emigreren naar een ander land geen definitieve veroordeling meer. Het is mogelijk om contact te houden met Curaçao en een bijdrage te leveren, als wij die wel permanent op het eiland wonen daar maar voor open staan. Naast de bekende voorbeelden van YdK die in de Verenigde Staten, Venezuela en Nederland wonen, zijn er ook YdK in bijvoorbeeld Chili, Vietnam, Taiwan, Ierland, IJsland, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Australië en nog veel meer landen.
Als eerste stap is de Facebookpagina ‘Curaçao Diaspora’ opgezet zodat onze diaspora een platform heeft voor communicatie en uitwisseling. In de toekomst moet er worden gedacht aan een conferentie, aan 'position papers' en effectieve methoden voor het verspreiden en uitwisselen van waardevolle informatie. Uiteindelijk moet er een beleid komen voor onze diaspora. Dit is door mij in 2012 al gepropagandeerd, maar nog geen werkelijkheid geworden. Ik ben optimistisch en denk dat dit het begin van een proces kan zijn waarbij wij op Curaçao samen met onze diaspora samenwerken om ons enorme potentieel te verwezenlijken.


Alex Rosaria is oud-leider van de politieke partij PAIS. Na de verkiezingen van oktober 2016 waarbij PAIS geen enkele Statenzetel behaalde, trok Rosaria zich terug als leider. Tegenwoordig is Rosaria niet politiek actief en begeeft hij zich momenteel in Port Moresby, Papua New Guinea, waarvandaan hij dit opiniestuk heeft gestuurd. Een uitgebreidere blog over dit onderwerp is ook te lezen op https://alexdavidrosaria.blog/2017/03/14/the-curacao-brand-using-the-curacao-diaspora/?iframe=true&theme_preview=true


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).