×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 69 niet laden

Over de doden niets dan goeds. Dat geldt ook voor de overleden president Hugo Chávez van buurland Venezuela. Terecht lieten de premiers van Curaçao en Aruba direct officieel verklaren dat zij meeleven met de Venezolaanse bevolking, gevolgd door een mededeling van de Nederlandse premier, omdat het Koninkrijk grenst aan dit Zuid-Amerikaanse land. Een groot deel, het grootste deel, van Venezuela is in diepe rouw. Chávez bleef tot het laatst populair, met name onder de armen, en won verkiezing na verkiezing, hoewel er toch wel meer kritiek en luider gemor te horen was en bepaald niet alleen van oppositie en elite. De president, die voordat hij democratisch aan de macht kwam een staatsgreeppoging deed, heeft een buitengewoon grote impact gemaakt op de politieke, sociale en economische geschiedenis van Latijns-Amerika. Zijn dood is wereldnieuws. Ook op de ABC-eilanden was zijn invloed merkbaar. Hij en zijn Bolivariaanse beweging vormden voor enkele politici een inspiratiebron om te trachten deze ‘moderne socialistische wind’ ook op Curaçao te laten waaien en zich af te zetten tegen het ‘neoliberalisme’, maar duurzaam is het lokaal niet - al is het maar omdat het hier ontbreekt aan oliedollars. De Benedenwinden, die bij helder weer de bergen van Venezuela zien, zullen zich ook herinneren dat Chávez min of meer aanspraak maakte op deze Caribische delen van het Koninkrijk, dat door de president en passant op het wereldpodium van ‘imperialisme’ werd beschuldigd. Daarmee sloeg hij de plank mis; de bevolkingen van Aruba, Curaçao en Bonaire hebben immers volledig uit eigen en vrije wil gekozen voor het behoud van een band met het Koninkrijk. Vooral ‘Curazao’ speelde in de Chávez-jaren ongewild tevens de inzet van een koude oorlog tussen Venezuela en de Verenigde Staten. De strategisch belangrijke Amerikaanse USFOL-basis op de Curaçaose luchthaven Hato, pal in het vizier van Caracas, vormde een doorn in het oog. Hoewel de VS er niet verstandig aan deed dit aanvankelijk te beantwoorden met imposante vliegdekschepen, die vaker dan daarvoor afmeerden aan de Megapier in Willemstad, is het natuurlijk niet aan de Venezolanen om te bepalen dat het in de machtige internationale drugshandel kleine en kwetsbare Curaçao wel of niet de hulp inroept en krijgt van de Forward Operating Location. Tussen Venezuela en Curaçao en daarmee het Koninkrijk bestaat een eeuwenlange band van vrede, vriendschap en samenwerking. Met de dood van Chávez gaan Venezuela en Latijns-Amerika volgens sommigen een onzekere tijd tegemoet. Maar met goede wil en inspanningen over en weer blijft het tussen de buurlanden ‘hermanos somos’.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).