Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na lang wikken en wegen voelt het bestuur van de Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) zich genoodzaakt, ‘nota bene in het 75-jarige bestaansjubileum’, het dierenasiel op Parera te sluiten. Zo begint een bericht van de stichting die aangeeft dat de activiteiten zich na sluiting alleen zullen beperken tot uitvoering en coördinatie van sterilisatie- en educatieprojecten.

F01Dierenasiel,,Het bestuur onder voorzitterschap van Maria Garcia betreurt het in hoge mate dat het tot dit verstrekkende besluit is gekomen, maar er werd geen uitweg meer gezien voor de steeds groter wordende financiële zorgen. De stichting kampt al geruime tijd met een ontoereikende overheidssubsidie om de dagelijkse operationele kosten van het asiel (voedsel, geneesmiddelen en schoonmaak) te dekken. Zelfs niet na een recente kleine aanpassing. Voeg daaraan toe dat de inkomsten van donaties de afgelopen jaren drastisch zijn teruggelopen, onder andere vanwege onrechtvaardige aanvallen van enkele andere organisaties die de dieren en zichzelf helpen, maar niet de Curaçaose gemeenschap, zoals SDBC dat al decennialang doet”, zo klinkt gekrenkt.

Dieren zoeken adoptiegezinnen
Uitgelegd wordt dat alle mogelijke opties ter tafel zijn gekomen. ,,Er is intensief geprobeerd nieuwe bronnen aan te boren, terwijl tegelijkertijd tot het uiterste is bezuinigd om het hoofd boven water te houden. SDBC wordt ook geconfronteerd met stijgende prijzen, inclusief van voeding en medicijnen voor de dieren. Ondanks verwoede pogingen om het noodlot af te wenden, ziet het bestuur nu geen uitweg meer om een verantwoord asielbeleid te voeren.” Ondertussen is begonnen om het personeel van de stichting ontslag aan te zeggen. Voor de dieren die momenteel in het asiel zitten, wordt de komende tijd passende adoptie gezocht.

De stichting: ,,Sluiting van het asiel is een grote klap. Bijna heel Curaçao is grootgebracht met het asiel als toevluchtoord voor aan hun lot overgelaten dieren, en om problemen op te lossen waar zij overlast veroorzaken. De stichting heeft driekwart eeuw lang niet slechts de dieren een grote dienst bewezen, maar ook de Curaçaose gemeenschap in het algemeen, zoals politie, bedrijven en de overheid. Men beseft onvoldoende dat het groeiende leger zwerfhonden en -katten niet alleen een groot gevaar vormt voor de veiligheid en gezondheid van mensen, maar ook voor het milieu, aangezien die zwerfdieren op zoek naar voedsel andere dierlijke wezens in de natuur langzamerhand uitroeien.” De stichting gaat door met de projecten die extern gefinancierd worden, te weten de programma’s in wijken om dieren te steriliseren en te chippen, alsook educatie geven op scholen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.