Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het daartoe door zijn PS-fractie gedwongen ontslag maandag van premier Ivar Asjes en de onmiddellijke opvolging door minister Ben Whiteman als de nieuwe regeringsleider ‘was niet iets om te vieren’, zegt de nieuwe minister-president.
Nadat Whiteman maandag in de vroege avond de trappen van het Gouverneurspaleis te Fort Amsterdam afdaalde, gaf hij nauwelijks een verklaring en toonde hij zeker geen signalen van blijdschap. In een vraaggesprek gisteren met Radio Direct zegt hij dan ook dat er bepaald geen reden was voor een feestje.
Hij was naar eigen zeggen ‘ook verrast’ door de gebeurtenissen maandag. ,,Ik ben die dag persoonlijk uitgenodigd door de fractie van Pueblo Soberano in de Staten en ingelicht over wat er zou gebeuren, met het verzoek of ik beschikbaar was voor de functie van premier. Als de partij een beroep op je doet, dan geef je daar gehoor aan.”
Een paar uur later werd Whiteman, tot dan alleen minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) beëdigd tot minister-president. Zo snel ging het allemaal afgelopen maandag. Hij doet het premierschap erbij. De ministerraad bestaat nu uit acht ministers in plaats van negen. Elk met een eigen portefeuille. De tiende - of op het moment de negende - ‘minister’, de Gevolmachtigde minister in Den Haag, is de officiële vertegenwoordiger van de overheid van Curaçao in Nederland.
Het kabinet Asjes (PS, PAIS, PNP en Sulvaran) werd op 7 juni 2013 door de waarnemend gouverneur beëdigd. Afgelopen maandag 31 augustus kwam er een eind aan voor Asjes zelf en de facto is er nu sprake van het ‘kabinet Whiteman’ met drie ministers voor PS, drie voor PAIS, één voor PNP en één voor de fractie van het onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.
Whiteman - die overigens al bewindspersoon was in het transitiekabinet Hodge (ook wel ‘takenkabinet’ genoemd) in het halfjaar vóórdat Asjes aantrad - zegt dat er de afgelopen twee jaar ‘gewerkt is als een team’. ,,Wij hadden en hebben onderling een goede relatie. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar dat gebeurt overal waar er wordt gewerkt.”
In principe doet Whiteman het minister-presidentschap er ‘tijdelijk’ bij. Er wordt uitgegaan van drie maanden. In de tussentijd kan door Soberano worden uitgekeken naar een kandidaat als premier, die vervolgens de rit uitzit tot aan de verkiezingen in 2016 en er een nieuwe regering (coalitie) aantreedt.
Dat ‘erbij doen’ is wel zwaar, erkende Whiteman in gesprek met Direct. ,,Ik probeer zo veel mogelijk te doen wat er al op de agenda van de minister-president staat.” Onder andere is dat een gepland bezoek aan de paus in Rome.
Sommigen menen dat Whiteman zijn handen al overvol heeft aan GMN. Gezondheid is een constante zorg, met het mede door de opgelegde budgetfinanciering noodlijdende Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) dat nog altijd wacht op de door deze bewindsman toegezegde 30 miljoen overbrugging in fasen, en de bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO); maar ook de milieu-portefeuille vraagt zeker gezien de problemen met de Isla-raffinaderij en de overige industrie bij het Schottegat constant de aandacht van de minister.
Met interne politieke zaken van Soberano bemoeit Whiteman zich naar eigen zeggen niet of in elk geval liever niet. Dus gevraagd naar de redenen van het afzetten van Asjes door de PS-fractie blijft hij het antwoord schuldig.
Geconfronteerd met de opmerking dat volgens Statenlid Jaime Córdoba - die zich momenteel opwerpt als de leider van PS - Asjes niet deed wat de fractie wilde, zegt Whiteman dat hij als bewindspersoon in beginsel doet wat de partij hem vraagt, maar wel wat maatschappelijk gewenst en verantwoord is en tevens in overeenstemming is met zijn geweten.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.