Al het nieuws

Er ligt al jaren een kant-en-klaar plan voor een fast ferry

Van onze correspondent
Kralendijk - Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) laat opnieuw onderzoeken of een veerboot tussen Bonaire en Curaçao haalbaar en wenselijk is. Het OLB is met verschillende potentiële aanbieders hierover in gesprek.

BONveerdienstGedeputeerde Jolinda Craane, belast met economie, wil van de burgers weten wat zij belangrijk vinden en waar deze ferrydienst aan moet voldoen. Daarom zal er online een consultatie plaatsvinden.
Tegenwoordig is het alleen mogelijk om per vliegtuig van Bonaire naar bijvoorbeeld Curaçao te reizen. Het idee van een ferry tussen de ABC-eilanden bestaat al jaren. Veel inwoners van Bonaire hebben familie en vrienden op de zustereilanden. Transport van en naar het eiland is volgens Craane dan ook extra belangrijk. In 2015 gaf Jeroen Recourt, chef de mission van de Nederlandse delegatie bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) hier al een presentatie over en in 2016 deed het Nederlandse onderzoeksbureau Icasus onderzoek naar de haalbaarheid hiervan.
En het bleek haalbaar, alleen moesten er nog wat hobbeltjes genomen worden. Ton Jansen van Icasus legde destijds uit hoe zo’n fast ferry eruit moet zien. Jansen was en is momenteel betrokken bij de veerdienst op de Bovenwindse Eilanden waar een soortgelijk project wel van de grond is gekomen. In mei of juni 2016 zou duidelijk worden of de aanleg van een fastferrydienst tussen Aruba, Curaçao en Bonaire qua wetgeving haalbaar was. In opdracht van de drie eilanden werden hierover gesprekken gevoerd met lokale stakeholders. ,, Het grote voorbeeld was de fast ferry op de Canarische eilanden, uitgevoerd door rederij Fred Olson. Een snelle boot die een soort zee-snelweg vormt. Je rijdt er met de auto of vrachtauto op en af. Er kunnen 800 mensen, ruim 100 auto’s en tientallen vrachtauto’s, eventueel met containers, vervoerd worden”, aldus Jansen destijds. De bedoeling was dat de overtocht iets meer dan een uur zou duren en dat het schip drie keer per dag heen en weer zou varen. Het moest volgens Jansen echt een fast ferry zijn omdat mensen meestal pas na drie kwartier zeeziek worden. Door de korte vaartijd wordt dat voorkomen. De overtocht zou ongeveer de helft gaan kosten van een vliegticket en er werd al gepraat met twee bedrijven die interesse hadden.
De bedoeling van de overheid is nu om door middel van enquêtes te peilen waar de bevolking behoefte aan heeft. ,,Wij zijn recent en in het verleden benaderd door verschillende partijen met ideeën en plannen. Maar om deze dienst verantwoord aan te bieden, is de overheid in gesprek met de douane, havenmeester en Koninklijke Marechaussee om de benodigdheden en mankracht in kaart te brengen die nodig zijn om een veerdienst duurzaam aan te bieden”, zo liet gedeputeerde Craane het Antilliaans Dagblad gisteren weten. Op de planning staat om de komende maanden te spreken met betrokken ministers op Curaçao. ,,De bedoeling is om eerst op Bonaire en Curaçao een marktonderzoek te doen naar de behoefte van de mensen. Als die behoefte er is dan gaan we onderzoeken hoe duurzaam en betrouwbaar een dienst aan te bieden die hierop aansluit. Hiervoor zullen wij binnenkort via Facebook en andere media enkele vragen aan de bevolking voorleggen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.