Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft recent met succes een spataderbehandeling toegepast door middel van een laserbehandeling. Daardoor is het niet meer nodig om spataderen operatief te verwijderen of in te korten.

ARUspataderTwee chirurgen zijn verantwoordelijk voor de laserbehandeling: de Arubaanse arts Yuri Casseres en de Amerikaanse arts Lowell Kabnick. De lasertechniek bestaat al enkele jaren en is nu voor het eerst op Aruba toegepast.
De operatieve behandeling - zoals het voorheen ging - vergt veel meer van de patiënt. Het is een operatie waarbij de patiënt volledig onder narcose moet worden gebracht. De laserbehandeling gaat sneller, en duurt niet langer dan drie kwartier. Het vindt wel plaats in een operatiekamer, maar onder plaatselijke verdoving. De artsen werken tijdens het laseren alleen aan de knie waar de spatader zich bevindt en brengen daar een katheter in. Via die katheter wordt de gesloten ader geopend. Het is dus niet langer nodig om de spatader weg te halen.
Casseres laat weten dat het voordeel van de laserbehandeling is dat er minder bijwerkingen zijn. De patiënt is sneller in staat om weer te gaan bewegen. Bovendien is opname niet nodig, de laserbehandeling is een dagbehandeling. De patiënt krijgt na de behandeling pijnstillers en moet eventueel enkele dagen steunkousen dragen.
Patiënten met spataderen werden voorheen in Nederland behandeld. De plannen om de laserbehandeling op Aruba uit te voeren, waren er al langer. Het duurde echter lang voordat de apparatuur aankwam. Dit had te maken met logistieke redenen.
,,Het is heel fijn dat de directie van het ziekenhuis ons heeft geholpen om deze behandeling mogelijk te maken in een setting van een polikliniek”, zegt Casseres. Hij werd bijgestaan door Kabnick, die de operatietechniek in 1999 leerde in de Verenigde Staten. Nu heeft hij het dus op Aruba kunnen uitvoeren.
Edward Croes is de eerste patiënt die is behandeld. Hij laat weten dat hij een spatader kreeg als gevolg van een verwonding. Hij was lange tijd onder behandeling van een specialist die niet meer op Aruba is. Croes stapte over naar Casseres en hoorde van de nieuwe behandeling. Na afloop van de behandeling liet hij weten dat hij niets voelde, behalve een ‘oncomfortabel’ gevoel. Na de behandeling kon hij direct weer op het been staan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.