Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Nederland verhoogt de druk op Aruba om de personeelskosten te verlagen. Het is een van de drie voorwaarden die de Rijksministerraad (RMR) aan Aruba stelt, voordat de gewenste aanpassingen in de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) kunnen worden goedgekeurd.

F18 ARU werkt aan Laft voorwaardenMinister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) laat dit vanuit Nederland weten. Ze is daar nu voor een kort werkbezoek en was onder andere afgelopen vrijdag aanwezig bij de vergadering van de RMR, samen met de gevolmachtigde minister Ady Thijsen (MEP). Nederland heeft op het laatste moment de drie nieuwe voorwaarden gesteld.

De personeelskosten van de overheid moeten omlaag, daarnaast eist de RMR financieel beheer en Public-Private Partnership-projecten. De Arubaanse regering is nu bezig om aan deze voorwaarden te voldoen, zo blijkt uit een zondag gestuurd persbericht.
Wat het financieel beheer betreft, wil de RMR van de minister van Financiën aanvullende informatie krijgen over het financiële beleid dat Aruba voert. De personeelskosten van de Arubaanse overheid moeten omlaag op de manier die Aruba met het College Aruba financieel toezicht (CAft) heeft afgesproken.

De derde voorwaarde heeft te maken met de PPP-projecten. Wever-Croes reageert dat de PPP-projecten een erfenis zijn van de vorige regering. ,,Dit zijn dure projecten, een zware last op de begroting van Aruba”, zegt ze. Het huidige kabinet wil liever geen gebruik meer maken van PPP-constructies en dit is ook duidelijk aan Nederland gezegd. Op dit moment is alleen Justitieminister Rocco Tjon (MEP) in gesprek met het CAft, in verband met de bouw van een nieuwe gevangenis. ,,Tjon probeert op alle manieren om de bouw van een nieuwe gevangenis voor elkaar te krijgen, want Aruba heeft dit hard nodig. Voor dit project lijkt een soort van PPP-constructie de enige manier.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.