Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Overheids-nv Curaçao Industrial Trade Development Company (Curinde) wil de suikerproductielijn van het vorig jaar augustus failliet verklaarde bedrijf Suproco veilen. Suproco was gevestigd in Industriepark Brievengat, dat door Curinde wordt beheerd.
,,De curator heeft geprobeerd de machines te verkopen, maar dat is niet gelukt”, zegt Giovanni Boekhoudt, manager cliëntcontacten bij Curinde. ,,We hebben de ruimte nodig om andere klanten onder te brengen.” Daarom gaat de hele productielijn van Suproco in de openbare verkoop. De installaties zijn eigendom van Curinde en ook de opbrengst is voor de overheids-nv die behalve in Industriepark Brievengat bedrijfsruimte aanbiedt in de twee vrije zones bij de haven en de luchthaven. Boekhoudt wil niet zeggen wat de inzetprijs is. Gistermiddag kregen geïnteresseerden de kans om de installaties te bekijken. Boekhoudt spreekt over ‘een aantal serieuze mensen’, maar ‘minder dan tien’. ,,We hadden ook niet veel belangstelling verwacht voor zo’n productielijn.” Een datum voor de veiling is nog niet vastgesteld. Mogelijk wordt de verkoop onderhands afgehandeld met een van de partijen die gistermiddag is komen kijken.
Suproco nv werd in 1995 opgericht en op 18 augustus 2017 failliet verklaard. Het faillissement wordt aangevraagd door twee werknemers. Het bedrijf houdt zich bezig met de verwerking van ongeraffineerde rietsuiker tot losse rietsuiker en rietsuikerklonten. De eindproducten worden beschouwd als afkomstig uit de landen en gebieden overzee (LGO) en kunnen daarom vrij van heffingen naar de Europese Gemeenschap worden uitgevoerd. Volgens curator Barbara Nagelmakers hield het verwerken van de suiker niet veel meer in dan ‘zeven, kleuren en ompakken’. Het bedrijf raakte in de problemen toen binnen de Europese Unie werd besloten om de voordelige regelingen te verminderen en terug te draaien. Ook die voor suiker. Nagelmakers: ,,Daardoor kon Suproco geen winst meer maken. In 2013/2014 waren er al geen inkomsten meer en werd besloten de nv te sluiten. In 2015 was er nog een keer een activiteit.”
Ook een arrest van het Gerecht in eerste aanleg van 22 september 2005 gaat in op de werkzaamheden van de nv. Als de grondstoffen moeilijker verkrijgbaar zijn en er vrijwaringsmaatregelen worden ingevoerd voor met name suiker uit Afrika, Caribisch gebied en de Stille Oceaan en LGO-landen, gaat Suproco over op het verhandelen van suiker op basis van de 30/70-regeling. Om voor deze regeling in aanmerking te komen kleurde en aromatiseerde het bedrijf de uit Colombia afkomstige suiker met behulp van melasse, zo staat in het arrest.