Van een onzer verslaggevers 
Willemstad - Drie hartpatiënten hebben dit weekend een nieuwe hartklep gekregen middels een niet eerder op Curaçao uitgevoerde ingreep. De twee mannen, 80 en 84 jaar oud, en een vrouw van 86 hebben de levensreddende operatie goed doorstaan.


hartklepMedisch directeur Franke Scheper van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is bijzonder trots op het team van dertien cardiologen en hun assistenten uit Curaçao, Nederland, Venezuela en Costa Rica dat de transkatheter-aortaklepimplantatie, of in het kort TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation), heeft voorbereid en uitgevoerd. De TAVI-methode is een unicum voor Curaçao en gaat medische uitzendingen van patiënten op leeftijd naar Colombia of Nederland mogelijk overbodig maken. 
De patiënten hadden een niet goed functionerende hartklep, als gevolg van fibrose, verkalking of hoge bloeddruk. Dit leidde bij elk tot een levensgevaarlijke situatie, terwijl er naast de verstoorde bloedstroom als gevolg van de hartklepafwijking nog andere gezondheidsproblemen speelden die een openhartoperatie voor hen te riskant maakten.
,,Niets doen was geen optie, dan zouden de patiënten weldra overlijden”, zegt cardioloog Arthur Liqui Lung. ,,Nu er in het Sehos drie patiënten met dezelfde aandoening waren, leek dit ons het moment om cardioloog Ad van Boven en zijn team van het Medisch Centrum Leeuwarden te vragen om naar Curaçao te komen om ons te helpen. Medtronic, de leverancier van de hartkleppen, stuurde een cardioloog uit Venezuela en een uit Costa Rica naar Curaçao, vanwege hun kennis en ervaring met het plaatsen van de hartklep.”      
De TAVI-methode biedt het voordeel van geringe anesthesie; patiënten worden onder een lichte roes gebracht terwijl er via een incisie in de lies een katheter in de slagader wordt ingebracht en naar de hartklep wordt gedirigeerd. Daarna wordt de hartklep langs dezelfde weg ingebracht. ,,Die nieuwe hartklep werd door de cardiologe uit Costa Rica op een speciale manier opgevouwen tot een pakketje van niet meer dan 1,2 centimeter breed”, legt cardioloog Liqui Lung uit. ,,Vooraf werden bij de patiënten diverse CT-scans gemaakt, om na te gaan of er sprake was van slagaderverkalking of andere problemen die de passage van de hartklep door de slagader zouden kunnen verhinderen. De voorbereiding neemt veel meer tijd in beslag dan de ingreep zelf.”
Het moeilijkste moment is het plaatsen van de nieuwe hartklep, aldus de cardioloog. ,,Wanneer de juiste positie is bepaald, laat de chirurg de hartklep opengaan als een veer en wordt de oude hartklep weggedrukt. Die wordt niet operatief verwijderd, hij verliest door het plaatsen van de nieuwe hartklep zijn functie.” 
De voordelen van de TAVI-methode zijn de kortere duur van de ingreep - twee tot drie uur - minder pijn en een korter verblijf in het ziekenhuis. Omdat de borstkas niet opengemaakt wordt, is de herstelperiode aanzienlijk korter dan bij een openhartoperatie - ongeveer twee tot vier weken in plaats van zes tot acht weken. ,,De beide heren waren al de volgende dag weer op de been, zij deden een spelletje, waarbij zij hun wandelstokken tegen elkaar sloegen”, zegt cardioloog Liqui Lung. ,,Een van hen had zelfs twee operaties ondergaan, hij kreeg naast een nieuwe hartklep ook een pacemaker.”
Het ziekenhuis ziet in de driemaal geslaagde ingreep mogelijkheden voor herhaling in de toekomst. ,,Er zijn meer patiënten die voor de TAVI-methode in aanmerking komen, niet alleen op Curaçao, maar ook patiënten op Bonaire en Aruba”, zegt Liqui Lung. ,,Voor hen kunnen we de ingreep op Curacao plannen, maar dan wel graag met dezelfde artsen als afgelopen weekend. Dit team heeft een topprestatie geleverd.”
In het Caribisch gebied werd de TAVI-methode tot nu toe toegepast in Puerto Rico, Santo Domingo en Trinidad & Tobago.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.