Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dive Against Debris, een initiatief van vier lokale duikscholen voor schoonmaak van de Curaçaose wateren, is uitgebreid met acht deelnemers. Elke maand maken de in totaal twaalf duikscholen elk een duiklocatie vrij van zwerfvuil.


koraalVan Caracasbaai tot aan Westpunt, duikliefhebbers inspecteren het Curaçaose rif langs de gehele kust en verwijderen plastic en ander afval dat een bedreiging vormt voor het onderwaterleven. Vorig jaar hebben er onder leiding van de Chata Dive Task Force en de Project Aware Foundation 47 cleanups plaatsgevonden met deelname van 504 vrijwilligers die gezamenlijk 1.517 kilo afval in zakken aan land brachten.
De Chata Dive Task Force wil het dit jaar nog groter aanpakken. Met de Dive Against Debris™ Specialty Course, een training voor duikliefhebbers die willen helpen bij de schoonmaak van de Curaçaose wateren, wil de organisatie kennis van het rif en de kwetsbare onderwaterflora en fauna delen, en de aandacht vestigen op het hoe en waarom van de cleanups. Via de media wordt ook het grote publiek gewezen op het belang van de acties voor een schonere zee.
Wereldwijd worden koraalriffen bedreigd door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling van het zeewater door industrieën en door zwerfafval, afkomstig van stranden, zoals plastic zakjes, bekertjes en rietjes. ,,Terwijl de effecten van klimaatverandering op internationaal niveau moeten worden aangepakt, zijn lokale gemeenschappen de aangewezen partijen om hun eigen koraalrif te beschermen”, zegt Bryan Horne namens de Chata Dive Task Force.
,,Een verantwoord visserijbeleid en acties om te voorkomen dat afval vanaf de kust in zee belandt, zijn essentieel voor het behoud van het rif.” Het Curaçaose rif maakt een goede kans te overleven als de bewoners van het eiland en toeristen er gezamenlijk voor zorgen dat het rif gevrijwaard blijft van zwerfvuil, aldus Horne. ,,Vissen, vogels en schildpadden kunnen afval in zee aanzien voor voedsel en hier schade door oplopen, of verstrengeld raken in stukken plastic of achtergelaten vislijnen en netten. Dat betekent niet alleen verlies van onderwaterleven, maar heeft ook grote gevolgen voor het toerisme, in het bijzonder het duiktoerisme op Curaçao.”
Het initiatief van The Dive Bus, CURious2Dive, Ocean Encounters en Scuba Lodge Dive Center Pietermaai heeft navolging gekregen door commitment van Atlantis Diving, Scuba Do Dive Center, Goby Divers, Blue Bay Dive & Watersports, Coral Divers, Bahia Diving en Go West Diving. ,,Scuba divers hebben een diepe connectie met de oceaan en een groot verlangen om het rif te beschermen”, zegt Joanne Marston, community engagement manager bij Project Aware.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.