Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de Bargestraat in Scharloo worden vijf voormalige arbeiderswoningen opgeknapt. De monumentale huisjes zijn opgekocht door de openbare vennootschap Fleur de Marie en worden met financiering van het Monumentenfonds gerestaureerd.

bargestraat2
De openbare vennootschap is een samenwerkingsverband tussen NV Stadsherstel en Stichting Monumentenzorg en speciaal opgericht om in het gebied panden aan te kopen en de buurt verder te ontwikkelen. Volgens Marcel Dennert, directeur van Stichting Monumentenzorg, zullen de woningen worden verhuurd voor een prijs die ‘ietsje hoger’ ligt dan van vergelijkbare woningen in de buurt. ,,We kunnen niet alle woningen die we restaureren verhuren als sociale woning”, zegt Dennert. ,,Dan zouden we nog niet eens een derde van de kosten kunnen dekken.” Daarom gaan de huisjes, na de restauratie en voorzien van alle gemakken zoals voldoende elektrapunten en airconditioning, voor een prijs die net boven die van een sociale huurwoning ligt de markt op.
Dennert verwacht dat de woningen ongeveer half april kunnen worden opgeleverd. Twee huizen zijn aan elkaar gekoppeld en worden verbouwd tot een grotere woning. ,,We hopen dat het idee aanslaat”, zegt Dennert. ,,Want met een dergelijke woning bereiken we een ander segment van de markt en verbreden we ons aanbod.”
De restauratie van de vijf huizen wordt uitgevoerd door aannemer Simon Construction naar een ontwerp van architect Greg Zandwijken van Datum bv. Met de werkzaamheden is, na een jaar van voorbereidingen, in maart vorig jaar begonnen, zegt Michael Winklaar, restauratiearchitect bij Monumentenfonds. ,,De eerste van de vijf, nummer 37, is klaar. We zijn nu bezig met de afronding van nummers 29, 31a en 31b. Nummer 33 is nog in de fase van ruwbouw met het storten van vloeren en herstellen van het dak.” Enkele van de huizen werden al bewoond. Volgens Winklaar zijn de bewoners tijdelijk elders ondergebracht en zullen straks weer terugkeren in de gerestaureerde woning.
Dennert zegt dat binnen het samenwerkingsverband van Monumentenzorg en Stadsherstel er zeker de intentie is om meer panden in de buurt op te restaureren maar dat daarvoor niet direct het geld beschikbaar is. ,,Er is nog heel veel op te knappen, maar we moeten steeds weer voldoende fondsen zien te werven.”

Foto Solange Hendrikse


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.