Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, toegezegd de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit te willen aanscherpen. ,,Dat is in het belang van zowel Venezuela als Curaçao.”


Drugs uit Venezuela onderscheptPremier Rhuggenaath voerde afgelopen zaterdag en zondag telefonisch overleg met Arreaza, die werd verzocht de Curaçaose regering van informatie te voorzien over mogelijke hiaten in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. ,,Aan de minister is uitgelegd dat Curaçao er van haar kant alles aan doet om de smokkel van wapens, drugs, goederen en grondstoffen via het eiland en de Curaçaose wateren te verhinderen. Sinds geruime tijd vinden er extra controles plaats, de Venezolaanse barkjes staan onder streng toezicht. Ook het cameratoezicht is geïntensiveerd, met camera’s gericht op zee.”
Minister Arreaza is door premier Rhuggenaath gevraagd hem te informeren over waar en hoe diamanten, ertsen, wapens en voedingsmiddelen via de Benedenwindse Eilanden weggesluisd worden, zoals de Venezolaanse premier, Nicolas Maduro, afgelopen vrijdag beweerde. En wat als reden werd aangevoerd om gedurende 72 uur de Venezolaanse grenzen te sluiten voor luchtverkeer en zeetransport vanaf de Benedenwindse Eilanden. ,,Opvallend was”, zegt Rhuggenaath, ,,dat Arreaza niet sprak over diamanten, wapens en voedingsmiddelen, maar alleen melding maakte van roof van goud en koper. Voor zover mij bekend, is er door de Kustwacht Caribisch Gebied, die nauw samenwerkt met de Venezolaanse kustwacht, bij aanhoudingen niet een dergelijke trend gesignaleerd. Evenmin zijn er signalen dat er meer in goud en koper gehandeld wordt op de eilanden.” Desalniettemin, zegt Rhuggenaath, ‘ben en blijf ik bereid hier onderzoek naar te laten verrichten’.
Op grond van zijn handreiking aan het bewind in Caracas ging premier Rhuggenaath er gisteravond van uit dat na het verstrijken van 72 uur de grenzen niet nog eens voor een bepaalde periode gesloten zullen blijven. De reizigers die door de maatregel van Maduro zijn gestrand in onder meer Valencia kunnen op hulp van de Curaçaose overheid rekenen voor de terugvlucht naar Hato Airport.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.