Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De afkondiging vrijdag van president Maduro van Venezuela om de grenzen met de ABC-eilanden 72 uur te sluiten voor lucht- en maritiem verkeer heeft zeker gevolgen voor Curaçao, maar wat de impact het afgelopen weekeinde concreet is geweest, bleef gisteren nog onduidelijk.
Maduro garandeerde dat de maatregel geen consequenties zou hebben voor toeristen en dat geboekte reizen tussen Venezuela en de eilanden gewoon door zouden gaan. Maar op de website van luchthaven Hato was gisteren te zien dat er een probleem was met een van de twee geplande vluchten uit Venezuela. De vlucht van Rutaca Airlines uit Caracas kwam volgens schema om 13.10 uur aan en vertrok weer rond 17.00 uur. Maar bij de vlucht uit Valencia door dezelfde maatschappij staat zowel bij aankomst- als bij vertrektijden: ‘please contact airline for info’. Volgens Lesley Fer, directeur Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid, gingen de vluchten zaterdag niet door - ‘maar mogelijk waren er sowieso geen vluchten’ - en was het toen nog de vraag of de vluchten tussen Curaçao en Venezuela op zondag door zouden gaan. ,,Dan is een direct gevolg dat passagiers stranden, zowel hier als in Venezuela.” Maar of daar sprake van is geweest en om hoeveel mensen het dan ging, kon Fer niet zeggen en de woordvoerder van Curaçao Airport Partners (CAP) verwijst naar de overheid ‘die alle informatie over de vluchten heeft gekregen’. Ook Miles Mercera, ceo van Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata), had gisteren nog geen concrete informatie over de gevolgen voor reizigers van de Venezolaanse maatregel. ,,Dat zullen we morgen (vandaag, red.) evalueren”, zegt Mercera. Vandaag staat er één vlucht gepland uit Venezuela. Volgens schema zou om 14.10 uur een vlucht van Avior Airlines uit Valencia moeten landen op Hato en om 15.55 uur weer moeten vertrekken.
Fer denkt dat het feit dat het afsluiten van de communicatielijnen grotendeels het weekeinde betrof, mogelijk ‘enigszins een pleister op de wonde is’. Hij heeft in opdracht van de regering de mogelijke effecten geanalyseerd en ‘afspraken gemaakt met diverse partners om zo snel mogelijk in te kunnen spelen op de situatie’. ,,Denk aan de levering van groente en fruit. Supermarkten en de handel moeten anticiperen door via andere kanalen in te kopen.” Wat betreft het maritiem verkeer gaat het vooral om schepen die moeten laden en lossen, bijvoorbeeld voor de petrochemische industrie en met technische materialen.
Karel van Haren, adjunct-directeur van Refineria Isla, zegt dat de 72 uur radiostilte geen gevolgen heeft voor de raffinaderij. ,,Het heeft geen enkele impact. Wij hebben hoe dan ook voor meer dan drie dagen ruwe olie in voorraad”, zegt Van Haren. ,,We hebben hierover geen contact gehad met Venezuela en ons is ook niet opgedragen om bepaalde acties te ondernemen.”
Lesley Fer hoopt dat de grenzen met Venezuela vanavond weer opengaan voor lucht- en maritiem verkeer uit Curaçao, Aruba en Bonaire. Maar als dat niet zo is en Maduro de grenzen langer sluit, volgen acties. ,,Voor nu is er geen aanleiding, maar als die noodzaak er is dan zullen we bekijken hoe we vanaf dinsdag de negatieve effecten voor het eiland kunnen reduceren.”