Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gisteren de grenzen gesloten voor lucht en maritiem verkeer uit Curaçao, Aruba en Bonaire. Maduro kondigde voor 72 uur radiostilte af.

maduro,,Deze unilaterale beslissing is onacceptabel”, zo reageert minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao. ,,Dit is geen manier om een buurland te behandelen, vooral niet gezien de vriendschapsbanden en economische relatie met zowel ons land als met het Koninkrijk.” Dat verklaarde Rhuggenaath gisteravond tegenover het Antilliaans Dagblad.
De premier heeft contact gezocht met consul-generaal Marisol Gutiérrez de Almeida op Curaçao, en gaf gisteravond de directeur van de Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid opdracht terstond na te gaan wat de gevolgen voor Curaçao kunnen zijn van de maatregel van president Maduro. Deze verklaarde gisteren tijdens de eerste bijeenkomst in 2018 van de Raad van Ministers in Venezuela: ,,Gedurende 72 uur worden alle communicatielijnen, zowel voor het luchtverkeer als de zeevaart, afgesloten voor Curaçao, Aruba en Bonaire om een nieuw plan te implementeren voor het zeker stellen van de economische belangen van Venezuela.” De president wees zijn ministers erop, zo meldt Telesur, dat ‘smokkelaars het goud, ertsen, diamanten en voedingsproducten van Venezuela wegsluizen’. Premier Rhuggenaath noemt de uitlatingen verwerpelijk. ,,In feite beschuldigt Maduro de eilanden ervan de smokkel van Venezolaanse bodemschatten te faciliteren. Dit terwijl de kustwacht van Curaçao samenwerkt met de Venezolaanse kustwacht en gezamenlijke oefeningen houdt om de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Het gaat hier tenslotte om een gezamenlijk belang.” De Venezolaanse president zou tevens hebben verklaard, dat Curaçao niet op hulpverzoeken heeft gereageerd, en dat het tijdelijk sluiten van de grenzen hier een reactie op is. Premier Rhuggenaath ontkent een verzoek om speciale bijstand te hebben ontvangen uit Caracas.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.