Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zodra een schrijven van Curaçao aan Guangdong Zhenrong Energy (GZE) uit is, heeft deze kandidaat voor de overname van de Isla-raffinaderij ‘twee weken de tijd’ om de bij herhaling verzochte ontbrekende technische en financiële informatie te verstrekken.
Dat zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren bij de voortzetting van de Centrale Commissievergadering van het parlement. De Statenfracties hadden maandag een grote hoeveelheid vragen op de regering afgevuurd. De kwestie rond de raffinaderij - met enerzijds een verzwakte huidige exploitant PdVSA en anderzijds het uitblijven van zekerheden van GZE - is een ‘hot issue’.
Op vragen van Gerrit Schotte van oppositiepartij MFK, of het de intentie van het kabinet is om GZE ‘weg te jagen om vervolgens Shell binnen te laten’, antwoordde de minister-president stellig dat het ‘absoluut niet’ de bedoeling is om de Chinese onderneming de deur te wijzen. Wel moet GZE aan bepaalde harde eisen voldoen.
Ook is er geen contact geweest en evenmin gepland met Shell. Shell heeft geen belangstelling getoond voor de raffinaderij, maar deed een offerte voor de aanleg van een LNG-terminal voor de levering van liquefied natural gas.
,,Doel is om de continuïteit van de raffinaderij, nu en ook na 2019, te garanderen plus de bijbehorende investeringen in modernisering en schone productie.” GZE krijgt veertien dagen om te antwoorden en in de tussentijd zitten Curaçao en GZE formeel ‘nog om de tafel’. Feit is dat het bedrijf nog veel vragen onbeantwoord laat.
Mocht dit uiteindelijk ertoe leiden dat het traject met GZE moet worden gestaakt, dan bestaat er een mogelijkheid dat overheids-nv Refineria di Kòrsou, als contractspartij, te maken krijgt met een arbitrageprocedure in Londen in verband met een claim. Zo stelde voorzitter Clift Christiaan van het Multidisciplinair Projectteam MDPT. ,,Is de kans daarop groot? Nee, dat denken wij niet. Bovendien zouden beide partijen dan zaken kunnen inbrengen. Omgekeerd zou Curaçao ook met een claim kunnen komen.”
Bij herhaling gaf Rhuggenaath op meerdere vragen van vooral MFK-Statenlid Schotte aan dat ‘Shell niet in het spel’ is. ,,Niet wat betreft de raffinaderij. Shell is geen kandidaat en heeft voor zover bekend ook geen interesse.” En op de vraag van de oppositie of Den Haag hierachter zit en ‘opdracht’ heeft gegeven aan Curaçao om geen deal aan te gaan met China, ontkende de premier krachtig: ,,Dat is niet het geval en dat zouden wij als autonoom land ook niet hebben geaccepteerd.”