Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het is wereldnieuws. Overal melden allerlei nieuwsmedia het sinds gisteren: ‘Venezuela is nu officieel wanbetaler’ en ‘Venezuela nu echt failliet’. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de ABC-eilanden.

Venezuela CuracaoHet internationaal gezaghebbende Standard & Poor’s (S&P) heeft gisteren als eerste kredietbeoordelaar Venezuela de status van wanbetaler (‘selective default’) gegeven. Landen krijgen deze beoordeling als ze selectief in gebreke blijven op bepaalde verplichtingen. Het kan het begin zijn van erger. Het buurland van de Benedenwindse Eilanden lijkt er niet in te slagen een betalingsachterstand te voorkomen op de staatsschuld van 60 miljard dollar.
De regering in Willemstad moet de huidige uiterst precaire financiële toestand van Venezuela zorgvuldig bestuderen om na te gaan wat de gevolgen kunnen zijn voor de plannen om de Isla-raffinaderij op Curaçao te moderniseren en de rol van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA daarin. Dat zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling in een eerste reactie op het nieuws over ‘buurman’ Venezuela tegenover het Antilliaans Dagblad.
Een oliedeskundige zegt ‘niet direct’ effecten voor Isla/PdVSA op Curaçao te verwachten, maar wel op termijn. Hij legt uit: ,,Het wordt voor Venezuela nóg moeilijker om aan geld te komen, om te lenen.” Dat in samenhang met de sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela - waardoor businessactiviteiten en transacties niet langer via Amerikaanse banken kunnen verlopen - maakt de situatie steeds nijpender. ,,Door geldtekort zal er nóg minder aan onderhoud worden gedaan en investeringen in de installaties zullen uitblijven, waardoor de productie - nu al door het Multidisciplinair Projectteam MDPT geschat op 50 procent of mogelijk zelfs 25 procent van de capaciteit - zal teruglopen en als gevolg daarvan de inkomsten.” Hoewel Isla belangrijk is voor PdVSA in Caracas, kan dat op zeker moment van invloed zijn op de mogelijkheid om de salarissen van de circa 1.200 werknemers in directe dienst van de raffinaderij te betalen. Via onderaannemers werken nog eens minimaal 2.000 werknemers indirect voor de Isla, zo laat vakbond Apri weten. Ook leveranciers zijn in grote mate afhankelijk van de door PdVSA gedreven lokale oliesector.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.