Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De 25e Compagnie in de West (CiDW) nam gisterochtend afscheid van Curaçao. Dit gebeurde met een ceremoniële commando-overdracht op het exercitieterrein van marinebasis Parera.

wisselingwachtDe rotatie was sinds 3 juli op het eiland voor een trainingsprogramma en werd daarnaast ingezet op de Bovenwindse Eilanden, nadat die werden getroffen door het orkaangeweld. De militairen hebben tijdens hun verblijf op Curaçao tevens de politie ondersteund met lopende onderzoeken en ze voerden verschillende oefeningen uit met het KPC, VKC en de Curaçaose militie.
Bij de ceremonie waren de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigadegeneraal der Mariniers De Vin en de vaste staf van Marinebasis Parera aanwezig. Compagniescommandant kapitein Yoeri van de ‘Alfa-Java’ infanteriecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade blikte in zijn speech terug op de intensieve periode. Hij bedankte daarvoor zijn eenheid, de vaste staf en de generaal.
De 26e rotatie kwam gisteren al aan op Hato, om het stokje van hun voorgangers over te nemen. Deze zogenaamde ‘Stoters’ van het 13e infanteriebataljon ‘Regiment Stoottroepen Prins Bernhard’ uit Assen is een zustereenheid van de rotatie die gisteren vertrok. Ook deze groep was al eerder in de regio om noodhulp te bieden aan de slachtoffers van de orkanen op Sint Maarten. ,,Deze regio biedt een groot scala aan trainingsmogelijkheden en het klimaat zorgt voor een andere dimensie in onze inzet. Hier willen we goed gebruik van maken”, aldus de nieuwe compagniescommandant kapitein Elwyn.
De CiDW wordt geleverd door de Koninklijke Landmacht. De landmachtcompagnie wisselt elke vier maanden. Iedere rotatie volgt een intensief trainingsprogramma op de ABC-eilanden. Het belangrijkste doel hiervan is dat de militairen leren opereren in warme en droge gebieden. Daarnaast is de aanwezige eenheid steeds beschikbaar voor ondersteuning van lokale autoriteiten of noodhulp bij rampen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.