Van onze correspondent
Den Haag - Nadat koning Willem-Alexander het kabinet-Rutte II ontslag had verleend en kabinet-Rutte III had beëdigd, kon oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) gistermiddag zijn portefeuille overdragen aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (D66).

bzkoverdracht
Na de ondertekening van de bijbehorende documenten mocht Plasterk nog even blijven om toe te zien hoe zijn opvolger en de nieuwe staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) de onderlinge taakverdeling met hun handtekening bekrachtigden. Met de woorden ‘Succes en sterkte’ verliet Plasterk het ministerie waar hij vijf jaar de scepter zwaaide.
Voor Knops is rustig inwerken er niet bij. Van hem wordt verwacht dat hij snel de weg vrijmaakt om een start te kunnen maken met de wederopbouw van Sint Maarten. Als de Sint Maartense regering niet alsnog met de Nederlandse voorwaarden instemt - en daar ziet het niet naar uit - is er een Algemene Maatregel van Rijksbestuur nodig om deze dwingend op te leggen.
Vandaag komt de kwestie opnieuw aan de orde in de Rijksministerraad, maar daar zullen nog geen knopen worden doorgehakt. Minister-president William Marlin heeft tot 31 oktober de gelegenheid gekregen voor de oprichting van een integriteitskamer en in te stemmen met de inzet van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse douane voor de grensbewaking.
In Den Haag doet intussen het gerucht de ronde dat Marlin China heeft benaderd om bij de wederopbouw van het door orkaan Irma verwoeste eiland te helpen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.