Den Haag - Premier William Marlin van Sint Maarten heeft zich de woede op de hals gehaald van Nederland, zowel van de regering en hulpverleners als van burgers.


Marlin PlasterkAanleiding voor de verontwaardiging is de kritiek die de premier in de maandageditie van de Nederlandse krant NRC Handelsblad spuide, namelijk dat Nederlandse mariniers hun taken niet goed zouden hebben uitgevoerd, onder meer door niet op treden tegen plunderaars. ,,Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zo wordt Marlin geciteerd.
Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemt de verwijten van de minister-president 'ergerlijk', 'klinkklare nonsens' en 'buitengewoon onverstandig'. Meteen nadat hij over de aanstaande publicatie van het interview hoorde, heeft de bewindsman gebeld met Marlin. Die ontkende prompt door NRC te zijn geïnterviewd en voegde eraan toe geen enkele kritiek te hebben op de Nederlandse militairen en hulpverleners.
Daarmee leek de zaak gesust, maar de stemming in Den Haag sloeg om toen kwam vast te staan dat de premier de krant wel degelijk te woord had gestaan en de redactie vervolgens aan de hand van geluidsopnamen ook nog eens aantoonde de premier correct te hebben geciteerd.
De beschuldigingen zijn ook bij Defensie verkeerd gevallen. Commandant der Zeekracht Rob Verkerk reageerde gistermorgen op Twitter: „Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden.” Premier Mark Rutte verklaarde zich volledig in die reactie te kunnen vinden.
Verkerks baas, minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie, reageerde eveneens met een tweet: ,,Onze mensen leveren uitstekend werk conform de afspraken met civiel gezag. En veel meer dan dat! Van noodhulp tot openbare orde en herstel." Defensiepersoneel dat direct betrokken is bij het verlenen van noodhulp maakte via social media duidelijk hard geraakt te zijn door de verwijten. Zij krijgen van veel kanten bijval.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.