Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twee militaire vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe hebben woensdag en donderdag via Curaçao hulpgoederen naar Sint Maarten gebracht.

luftwaffeOp de terugweg nam de Luftwaffe 120 Europese toeristen van het eiland mee.
Gisteren vloog een derde A400M van de Luftwaffe richting Sint Maarten. De hulp komt tot stand dankzij de inzet van Karel Frielink, honorair consul van Duitsland op Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Via de Duitse ambassade in Den Haag vroeg hij de Bondsregering in Duitsland om hulp en bijstand voor de mensen op de Bovenwindse Eilanden. Daar is gelijk positief op gereageerd.
,,Een onvoorstelbare catastrofe”, zo beschrijft de commandant van de Duitse reddingsoperatie de ravage die hij in Sint Maarten aantrof. ,,Inwoners van Sint Maarten en de resterende toeristen hebben dringend hulp nodig.” De commandant is vol lof voor de Nederlandse manschappen die de landingsbaan van het vliegveld in korte tijd hebben weten vrij te maken voor het luchtverkeer. ,,Op de luchthaven liggen enkele vliegtuigen ondersteboven, zo sterk is de orkaan geweest. Ook zijn er schepen op de kade geworpen. En bij het aanvliegen op Sint Maarten zie je dat tal van huizen tot hopen puin gereduceerd zijn. Wat zich hier heeft afgespeeld, is niet te bevatten.”
De toestellen hadden voedsel, zeildoeken en tenten, generatoren en medicijnen aan boord. Het eerste toestel laadde 17 ton goederen uit en nam 70 evacuees aan boord, het tweede toestel bracht 16 ton hulpgoederen en nam 51 personen mee terug. Beide vliegtuigen blijven in de Caribische regio, in afwachting van verdere instructies. Vanuit het Nedersaksische Wunstorf een derde A400M naar Eindhoven om daar goederen in te laden voor vertrek richting Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.