Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Eugene Rhuggenaath en Siegfried Victorina hebben gistermiddag voor gouverneur Lucille George-Wout de eed afgelegd. Met deze nieuwe ministers op de posten van respectievelijk Economische Ontwikkeling en Gezondheid, Milieu en Natuur, is het Kabinet-Whiteman II nu een feit.
Aan het roer van dit kabinet staat Ben Whiteman (PS) als premier. Andere PS-ministers Irene Dick van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport en Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn blijven aan. Hetzelfde geldt voor minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS), Etienne van der Horst als minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (PAIS), José Jardim als minister van Financiën en Suzanne Camelia-Römer (PNP) als minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Nieuwe ministers in dit kabinet zijn Rhuggenaath als minister van Economische Ontwikkeling en Victorina als minister van Gezondheid, Milieu en Natuur. Rhuggenaath volgt Stanley Palm (PAIS) op die sinds 2012 met de Economieportefeuille was belast.
PAR, die nu officieel deel uitmaakt van de coalitie, hield gisterochtend een persconferentie om het standpunt van de partij bekend te maken en om tevens haar nieuwe minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling te presenteren. De gele partij heeft hiervoor vijf jaar geen deel uitgemaakt van de regering. Bij de verkiezingen van 2010 kreeg PAR 10 zetels, maar werd toch buiten de regering gehouden. Ook na de verkiezingen van 2012 zat PAR in eerste instantie aan tafel met de partijen die samen de coalitie vormden. Later is de partij er toch buiten gebleven. Leider Zita Jesus-Leito gaf gisterochtend te kennen dat de Statenleden van PAR al die jaren kritische observatoren zijn geweest.
,,Gedurende al die tijd heeft PAR bij verschillende gelegenheden te kennen gegeven altijd bereid te zijn de regeringsverantwoordelijkheden te dragen en dit serieus te zullen overwegen als de partij hiervoor wordt benaderd. Dit is precies wat er enkele weken geleden is gebeurd. Om deel te nemen aan de nieuwe regering hebben we ons voorgenomen dat Curaçao voorop moet worden gesteld. Niet de partij en niet de persoon. Het gaat om het land”, zo gaf Jesus-Leito gisterochtend te kennen.
Zonder deze voorwaarde was het volgens de PAR-leider onmogelijk geweest het besluit te nemen deel uit te maken van de coalitie. ,,PAR was de enige partij die bereid was met de coalitie te praten. Curaçao voorop stellen houdt in dat we ‘ja’ zeggen tegen rust en stabiliteit in onze gemeenschap. Dit betekent dat we ‘nee’ zeggen tegen gehaaste verkiezingen in februari, vlak na de feestdagen en carnaval. Daardoor zal de ontwikkeling van het land stagneren.”
Als de partij voorop zou worden gesteld, zou het onmogelijk zijn geweest gesprekken te voeren met PS, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, aangezien PAR deze partijen in het verleden sterk heeft bekritiseerd. ,,Onze kritiek is altijd goed onderbouwd geweest. We zijn ervan overtuigd dat een sterke oppositie de regering helpt beter te functioneren”, aldus Jesus-Leito die zich verschillende momenten voor de geest haalde waarop de gele partij kritiek heeft geleverd op de oude coalitie, alsook momenten waarop PAR de regering steunde. ,,Voor wat betreft de toekomst zullen we in de Staten kritisch blijven over de regering en we zullen niet dralen om onze mening kenbaar te maken als iets verkeerds gebeurd, zelfs wanneer het onze eigen minister betreft.”